Mengem peix

Què creus que ens proporcionen aquests aliments?

 

 

En aquesta taula hi pots trobar el contigut energètic i de nutrients orgànics d'alguns aliments. Fes 4 diagrames de barres que mostrin la quantitat de proteïnes (vermell) i de lípids ( blau).

100g d'aliment

Energia
Kcal

Proteïnes
g

Lípids
g

Colesterol mg

Àcids grassos saturats
g

Àcids grassos
insaturats
g

Sardina
174
21
10
100
3,25
6,75
Lluç
86
17
2
50
0,2
0,5
Pop
57
10,6
11
-
-
-
Cranc
85
16
1,6
0,6
-
-
Musclo
72
12
1,7
50
0,33
0,25
Llom de porc
290
16
25
72
11,45
15,1
Cuixa de xai
248
17
19
78
8,45
6,4
Pollastre
121
20,5
4,3
87
3,65
7,2

Bistec de vedella

181
19
11

70

3,4
5,8
Llonganissa
294
14
26
100
9,8
14,5
Ou
162
13
12
504
2,8
4,85
LLet
68
3,5
3,9
14
2,1
1,05

Diagrames de barres

Peix i Marisc Carn Ous LLet
 
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   

 

 
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

Contesta

Compara la quantitat de proteïnes dels 4 grups. Explica el que observes.

 

 

Explica quina conclusió arribes, comparant la quantitat de lípids dels 4 grups.

 

 

 
Llegeix aquest document
Document

Es poden classificar els aliments segons el seu contingut de nutrients en :

Grup 1.- Carn, peix i ous
Ens proporcionen principalment proteïnes. Són també una font de vitamines del grup B i de ferro.
El contingut en greix varia segons l'aliment. Formats majoritàriament per àcids grassos saturats.
El peix blau conté una petita quantitat d'àcids grassos poliinsaturats.

Grup 2.- Llet i derivats
La llet és un dels aliments més complets, conté la majoria dels nutrients i és una bona font de calci.

Grup 3.- Olis i greixos
Rics en lípids. Ens proporcionen energia i aporten algunes substàncies útils per fabricar les cèl·lules.

Grup 4.- Cereals, tubercles, llegums i sucres
Aliments que tenen un alt contingut amb glùcids. La funció principal és energètica.

Grup 5.- Fruites, hortalisses i verdures
Són una font important de vitamines -especialment A i C-, minerals i fibra vegetal. No tenen un valor energètic important.

Grup 6.- Begudes
L'aigua és l'única beguda realment indispensable.
Els sucs de fruites aporten vitamines i minerals.


Es correspon els grups que podries fer mirant els diagrames amb la classificació del document? Raona la resposta.

 

 

Llegeix aquest document
Document
El peix és recomanable que formi part de la nostra dieta, ja que:
És de fàcil digerir.
És ric en proteïnes de qualitat semblant a les de la carn, però conté menys greixos saturats. Els greixos del peix són rics en àcids grassos insaturats que ajuden a eliminar el nivell de Colesterol a la sang.
És una bona font de iode, conté magnesi, calci, ferro i vitamines A, D i del grup B.

Observa la taula i compara el lluç i la sardina segons el contingut en àcids grassos. Explica-ho.

 

 

Per què creus que la sardina conté més compostos grassos que el lluç? (Recorda el que has treballat en l'apartat on viuen?)

 

 

 

LLegeix aquest text i contrasta'l amb les teves respostes anteriors:

Els peixos es classifiquen segons el contingut en greixos en:

Peix blau o gras: conté més d’un 5% de compostos grassos. El peix blau és pelàgic, un gran nedador, i per tant emmagatzema sota la pell i en la carn, greixos (rics amb àcids grassos insaturats) que consumeix amb els grans esforços que ha de fer.

Peixos semigras: conté entre un 2%-5% de compostos grassos.

Peix blanc o magre: que conté menys d’un 2% de compostos grassos. Viuen en zones profundes. No fan gaires desplaçaments i per tant no necessiten acumular grasses. La grassa s ’acumula en el fetge. Ex: l’oli de fetge de bacallà. Els olis de peix són apreciats perquè tenen un alt contingut en vit A i D.

 

 

 

 

 

 

Classifica els peixos estudiats segons siguin blaus o blancs.(rap, lluç, maire, sardina, verat, llobarro, capellà, sorell i bruixa)

 

 

 

 

 

 

 

Quin és el peix que t’agrada més?. Explica per què. És peix blau o blanc?

 

 

 

 

Comenta les dues frases:
El lluç és un peix blanc apreciat pel seu gust, la textura de la seva carn i per la manca d’espines.

 

 

El verat és un peix blau, apreciat perquè conté àcids grassos insaturats més saludables que els altres greixos animals.

 

 

 

La Clàudia no menja mai peix. Què li podries dir per a convèncre-la que ho faci?

 

 

 

 

Consulta aquesta adreça:

http://www.gencat.net/darp/c/pescamar/peixq/cpeixq00.htm

 
Escriu la recepta d’un peix o d’algun animal que has comprat a la peixateria aquesta setmana.

Ingredients:

Preparació:

 

 

 

 

 

 

 
Ho pots fer a casa
Aquí tens dues receptes que han portat els alumnes. Anima’t a fer-les.
SALMÓ MARINAT
Ingredients:
Salmó, sal, sucre, enet .
Preparació:
S’agafeu el salmó net d’espines i escata, el talleu pel mig i damunt es posen 7 cullerades de sal, 7 de sucre i enet al gust, el tanqueu i el deixeu dins d’una conca uns 7 dies aproximadament a la nevera.
Passat aquest temps el talleu en làmines fines i el col·loqueu en un plat.
COCA DE CEBA AMB ARENGADES

Ingredients:
1 tassa d’aigua, ¼ d’una tassa d’oli, 1 cullerada de saïm, 1 tassa de llevat, farina, ¾ de Kg de cebes, 6 alls, 6 arengades i sal.
Preparació:
Per fer la massa de la coca es mescla en un bol el llevat, l'aigua, el saïm, l'oli i la sal.
Si afegeix tanta farina com sigui necessària perquè la massa tingui la mateixa consistència que el pa.
A continuació, talleu les cebes i fregiu-les juntament amb els alls, ben picats.