![]() |
![]() | En aquest esquema es pot observar com està constituït l'enllaç Internet de que disposa el PIE. Cal destacar que utilitza els recursos que li proporciona l'Anella Científica, gestionada per la Fundació Catalana per a la Recerca. Els elements més destacats són:
Si voleu obtenir més informació aneu al web de la Fundació Catalana per a la Recerca |
Finalment observa aquest esquema capturat del Web de la Fundació, on observaràs quines són les institucions que utilitzen l'enllaç radioelèctric amb la torre de Collserola per tenir accés a l'Anella Científica.
|
|
|
|
|
|
Una Intranet és una xarxa LAN configurada amb els protocols de necessitem però entre ell cal que estigui el TCI/IP, que és el mateix protocol emprat a Internet.
La tarja de xarxa del tipus ETHERNET, és el més extés per la seva bona relació preu i prestacions. A més de la seva fàcil configuració.
És la que ha escollit el Programa d´Informàtica Educativa. Va ser creada per Xerox Corporation. Utilitza un protocol CSMA/CD. L'estàndard és el "IEEE 802.3". Les dades es transmeten a una velocitat de 10Mbits per segon. Actualment hi ha al mercat lanomenada Fast-Ethernet, que funciona a una velocitat de 100 Mbits per segon, és a dir, ha multiplicat per 10 la velocitat. També es troben plaques de xarxa duals, que permeten treballar a 10 o 100 Mbits.
A l'hora de comprar-les cal considerar dos aspectes:
Que siguin configurables mitjançant soft, així no hem d'anar obrint i tancant ordinador cada vegada que fem una modificació.
Que estiguin proveides dels dos tipus de connectors: BNC o RG-58 i RJ45, de parell trenat.
Quina estructura ha de tenir una Intranet?
Les disposicions dels ordinadors dintre de la LAN poden ser diverses entre elles, la més senzilla és la que es mostra en el gràfic següent:
En aquesta disposició s'ha considerat un servidor de fitxers, que en principi no té les funcions de d'estació de treball. Aquest servidor és el que mitjançant un programa proxy, tal com Wingate o Open Sesame o Winproxy, ens permetrà la connexio dels ordinadors a Internet a través del Firewall que configuren aquests programes proxy.
Una consideració final. En el moment de configurar el protocol TCI/IP és necessari assignar a cada ordinador una IP diferent i dintre del rang que la IANA (Internet Assigned Number Authority) permet assignar a les LAN's privades:
10.0.0.0 a 10.255.255.255
172.16.0.0. a 172.31.255.255
192.168.0.0 a 192.168.255.255
Quin sistema operatiu serà mecessari?
Cal distingir entre màquines clients i màquines servidores. Si es tracta de màquines iguals, i no volem connectar a Internet, poden fer servir qualsevol sistema: Windows 3.11, Windows 95 o Windows NT, tant la versió 3.51, o la nova 4.0. Si volem navegar per Internet amb un proxy caldrà instal·lar Windows 95 o NT en aquesta màquina. La versió d'NT n'hi ha prou amb la versió Workstation, que és la mateixa que la versió server, només canvia en dues línies que cal modificar del fitxer de registre i que jo per raons ètiques no us diré. Si voleu saber més sobre les diferències d'aquests dos sistemes operatius baixeu-vos aquest document en format Word comprimit.
Altres opcions poden ser UNIX, amb la seva variant de domini públic: LINUX, però té el problema de que cal tenir un nivell de coneixements que escapa de les possibilitats d'un usuari poc experimentat. Porta totes les aplicacions i protocols necessaris per a configurar una Intranet.
OS2, i en concret la seva versió connect, té també molt bones possibilitats però està molt limitat per la manca d'aplicacions.
| Connexió mòdem versus XDSI |
|
En els últims temps, i gràcies a una forta campanya d'ofertes de Telefònica, s'ha posat bastant de moda la XDSI, (Xarxa Digital de Serveis Integrats). Però realment què és i quines aventatges presenta respecte del mòdem tradicional.
Aventatges de la XDSI:
Estabilitat absoluta de la connexió, no ens penja la comunicació com el mòdem en certes ocasions passa.
L'accés bàsic consta de dos canals. Un anomenat B que és una linia a 64 kbs duplicada, vol dir que tenim en realitat dues línies de 64 Kbs. Hi ha una canal anomenat D, que té una amplada de banda de 16 Kbs. Per tant això representa poder connectar a Internet a una velocitat de 128 Kbs, i amés tenir una línia de veu que és el canal D. Hi ha per a les empreses, donat el seu preu prohibitiu que té 30 canals B, quasi 2 Megues d'amplada. (té un preu d'alta que ultrapassa del milió i mig de pessetes)
Pot mantenir diversos serveis a la vegada: això representa fer FTP, mirar mail, WWW tot a la vegada amb una amplada de banda constant.
Inconvenients
En els moments de màxima afluència a Internet, la cosa va tant lenta com quan anem amb mòdem, i és llavors que un pensa en quin benefici li dóna pagar unes 7000 pessetes al mes per lloguer de línia.
Els provïdors cobren tarifes molt superiors a qui connecta amb XDSI. El PIE en el cas dels centres escolars de Catalunya penso que no està preparat per donar servei als requeriments que demana aquest tipus de línia.
Si vols saber més sobre la XDSI segueix aquest enllaç http://www.geocities.com/SiliconValley/Heights/5770
Finalment una senzilla advertència: No en canvien la línia física que tenim ara, senzillament a la central ens connecten a la linia digital que arriba, i obviament canvia el protocol de comunicació que circula per la nostra línia.
No valen els telèfons ni altres aparells analògics que tenim ara actualment. Haurem de demanar a Telefònica que ens instal·la-li una connexió suplementària que permet connectar aquest aparells analògics. Això té un sobre preu de 800 ptes. aproximadament.
Una alternativa que cada cop va agafant més cos la de la norma X2, que promouen pel seu compte US ROBOTICS i MOTAROLA. Aquesta norma permet rebre informació en certes condicions de una velocitat de 56.000 bps (bits per segons NO bauds per segon). Les condicions necessàries són que la connexió entre el mòdem que emet i el que rep només hi ha hagi un sol tram de línia de tipus analògic. És a dir el mòdem al qual nosaltres connectem ha d'estar connectat directament a una línia digital. Un exemple d'això seria Infovia, que el mòdem que ens contesta està enganxat directament a la línia digital que porta al Centre de Servei d'Infovia.
Vista la situació, ara com ara l'opció més bona és la de instal·lar un mòdem de marca a una velocitat de 33.600 bps. En el futur serà possible actualitzar aquest mòdem a la nova norma de 57.000 bps. fàcilment.
Si estàs cercant proveïdor, i no saps per quin decidir-te mira't les pàgines de Dios Proveerà
![]() | Per asaber més de la nova norma X2 |
![]() | Conèixer preus, característiques dels serveis i condicions de contractament de la XDSI |
![]() | Trobar informació sobre els millors fabricants: MOTAROLA, US ROBOTICS, ZYXEL... |