• Plató: La República: Llibre II: 368c-376c, Llibre IV: 427c-445e, Llibre VII: 514a-520a, 532b-535a. • Descartes: Meditacions Metafísiques, Parts I, II, V i VI.
• Hume: Resum (‘Abstract’) del Tractat de la naturalesa humana.
• Kant: seleccions de Fonamentació de la Metafísica dels costums. Concretament:
Primera secció: “Transició del coneixement racional comú de la moralitat al coneixement filosòfic”. Paràgrafs 1-3, 8-13.
Segona secció: “Transició de la Filosofia moral popular a la Metafísica dels costums”. Paràgrafs 12-41, 46-54.
Descrivim la mateixa selecció fent referència a la paginació estàndard segons l'edició de les obres de Kant de l'Acadèmia Alemanya de Ciències (Kants gesammelte Schriften):
Primera secció:
Des de 4:393 fins al darrer paràgraf sencer de 4:394 (és a dir, fins incloure el paràgraf que comença per “La bona voluntat no és bona per allò que ella fa o aconsegueix”).
Des de 4:397 (“Per tal d’elucidar el concepte d’una voluntat que és estimable per ella mateixa i bona a banda de cap finalitat ulterior”) fins al darrer paràgraf sencer de 4:399 (és a dir, fins incloure el paràgraf que comença per: “En aquest sentit cal entendre també sens dubte els passatges de l’escriptura en què...”).
Segona secció:
Des del darrer paràgraf que comença a 4:412 (“Tot en la naturalesa actua segons lleis”) fins incloure el primer paràgraf de 4:425 (“Per consegüent, hem aconseguit de provar si més no que, si el deure és un concepte que ha de tenir una significació...”).
Des del darrer paràgraf que comença a 4:427 (“La voluntat és concebuda com una facultat de determinar-se a si mateix per actuar”) fins a incloure el darrer paràgraf sencer de 4:430 (el paràgraf que comença amb “En quart lloc, tocant al deure meritori envers els altres”).
• Mill: seccions II i IV de L'utilitarisme.
• Nietzsche: Selecció de textos de les obres:
1
Sobre veritat i mentida en sentit extramoral: Secció 1
Aurora: secció 132
La gaia ciència: seccions 125, 341
Així parlà Zaratustra: Primera part. Pròleg de Zaratustra: apartats 3, 4. Segona part: secció XXIV ‘En les illes Afortunades’.
Més enllà del bé i del mal: Seccions 21, 56, 260
Genealogia de la moral: Part I: secció 10 i el començament de la secció 11 (fins incloure la frase que comença amb “La resposta estricta és aquesta:...”. Part II: secció 24. Part III: seccions 11 (a partir del tercer paràgraf, que comença amb “La idea per la qual es lluita en aquest punt és la valoració de la nostra vida...”), 12 i 13.
• Nussbaum: Selecció de Creant capacitats (Creating Capabilities). Concretament: Prefaci: els tres primers paràgrafs.
Capítol 1: Paràgrafs 27-34.
[És a dir, des del paràgraf que comença per “Dissortadament, els enfocaments teòrics en teoria del desenvolupament dominants, que s’usen per tot el món, no són aliats de la Vasanti”, fins al final del capítol].
(Nota: tot i que, d’aquest capítol, estiguin seleccionats només aquests paràgrafs com a possibles textos que es puguin usar en l’examen, per a comprendre’ls bé caldrà conèixer les característiques bàsiques del cas que es descriu en la primera part del capítol).
Capítol 2: Paràgrafs 4, i 7-25.
[És a dir, el paràgraf que comença amb “L’Enfocament de les Capacitats es pot definir provisionalment com...”; i des del paràgraf que comença amb “Què són les capacitats?” fins al paràgraf que comença amb “L’Enfocament de les Capacitats no és una teoria sobre què és la naturalesa humana”].
Capítol 3:
Segona secció. L’Enfocament Utilitarista: Tota la secció, llevat del 5è, 6è i 9è paràgrafs Tercera secció. Enfocaments basats en els recursos (secció sencera)
Quarta secció. Les capacitats i la qüestió del mesurament (secció sencera)
Cinquena secció. Els enfocaments basats en els Drets Humans: sols el 1è, 2n i 6è paràgraf. Capítol 4:
Tercera secció. Posicions basades en el contracte social: sols el 3è, 4t, 5è i 6è paràgrafs. Cinquena secció. Conseqüencialisme i deontologia: sols el 1è, 3è, 4t i 5è paràgrafs. Capítol 8:
Tercera secció: L’educació (secció sencera).