EFECTES DE LA PRESSIÓ ATMOSFÈRICA:

LLAUNA QUE S'ESCLAFA

El següent experiment ens ajuda a observar com la pressió atmosfèrica pot esclafar en qüestió de segons un sòlid.

Material necessari

  • Una llauna de refresc buida
  • Pinces metàl·liques
  • Una font de calor
  • Recipient amb aigua

Procés

  • Introduïm una mica d'aigua a dins de la llauna. Amb un parell de cullerades és suficient.
  • Omplim la galleda o el recipient amb aigua freda.
  • Agafem la llauna amb les pinces i tot seguit l'acostem a la font de calor.
  • Mantenim la llauna al foc fins que comenci a bullir i surti vapor pel forat.
  • Seguidament situem la llauna damunt del recipient, sempre agafant-la amb les pinces.
  • Amb un moviment ràpid girem la llauna, de manera que la obertura quedi en contacte amb l'aigua i la submergim uns 2 o 3 cm

Veurem com al submergir la llauna en l'aigua, aquesta s'ha esclafat sorprenentment. A més a més, s'ha pogut apreciar que en extreure la llauna del recipient, vessa molta més aigua de dins de la llauna de la que en un principi hi havíem posat. Per què?

Explicació

Primer de tot hem escalfat l'aigua que hi havia a la llauna. Com que ha estat bullint s'ha format vapor d'aigua.

Al posar la llauna en contacte amb l'aigua freda succeeixen dues coses:

  1. L'aigua no deixa que l'aire entri dins de la llauna.
  2. La llauna es refreda molt ràpidament, tenint en compte que es d'un material metàl·lic i prim.

Conseqüentment la temperatura del vapor d'aigua baixa, convertint-se així en aigua líquida (condensació) i ocupa menys volum que el vapor. Aquest ràpid canvi de volum provoca al interior de la llauna un descens de la pressió. Com que l'aigua impedeix que entri l'aire, la pressió de fora és superior a la pressió que hi ha dins de la llauna, provocant així l'esclafament de la llauna.



Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.