REACCIÓ ENDOTÈRMICA

Les reaccions químiques van acompanyades de despreniment o absorció d'energia.

Algunes reaccions químiques necessiten absorbir energia en forma de calor per produir-se. La següent experiència mostra com es necessària l'absorció de calor per verificar-se.

Material necessari

  • Termòmetre digital
  • 32 g d'hidròxid de bari octohidratat:Ba(OH)2·8H2O
  • 10 g de clorur d'amoni: NH4Cl
  • Vas de precipitats
  • Cristal·litzador
  • Paper indicador de pH
  • Balança

Procés

(***) L'experiment s'ha de realitzar a la vitrina de gasos o a un lloc ben ventilat

  1. Disposem el material com s'indica a la fotografia:
  2. Per començar, pesem per separat els dos sòlids evitant els terrossos. Hem d'obtenir, per separat, aproximadament 32 g de Ba(OH)2·8H2O i 10 g de NH 4Cl
  3. Abocarem el primer sòlid, l'hidròxid de bari, al vas de precipitats.
  4. Posem una mica d'aigua al cristal·litzador. N'hi ha suficient amb que el líquid arribi a cobrir el fons del cristal·litzador.
  5. Col·loquem el vas de precipitats al cristal·litzador.
  6. Ens fixem en la temperatura que marca el termòmetre electrònic.
  7. Seguidament introduïm l'altre sòlid, el clorur d'amoni, al vas de precipitats.
  8. Anem remenant amb la mateixa vareta del termòmetre.
  9. Tornem-nos a fixar ara en la temperatura que va marcant el termòmetre a mida que es va produint la reacció.
  10. Per finalitzar, mullem un tros de paper indicador de ph i el situem a sobre del vas de precipitats on està tenint lloc la reacció.

OBSERVACIONS

Veiem com a mida que va tenint lloc la reacció la temperatura va descendint, fins i tot, per sota dels zero graus. A l'iniciar l'experiència la temperatura que marcava el termòmetre era de vint-i-dos graus, però a mida que va tenint lloc la reacció el termòmetre arriba a marcar 15 graus sota zero. A més a més, succeeix una cosa molt poc habitual. Els productes inicials eren dos sòlids i, en canvi, hem obtingut un líquid com a producte final. Com a curiositat hem vist que la forta baixada de temperatura ha fet congelar l'aigua que havíem posat al cristal·litzador: en aixecar el vas de precipitats també ho fa el cristal·litzador que ha quedat adherit al fons del vas, com si el gel hagués soldat el vas amb el cristal·litzador.

EXPLICACIÓ

Aquesta reacció que hem observat, és molt endotèrmica. Això vol dir que absorbeix calor i això queda patent amb la baixada de temperatura.

Els dos compostos que han reaccionat són: l’hidròxid de bari octohidratat i el clorur d’amoni. A la bibliografia consultada se’ns indica que no és possible determinar amb facilitat els compostos exactes de bari que es formen en aquesta reacció, però l’equació pot representar-se com:

Ba(OH) 2 · 8 H2O (s) + 2NH4Cl (s) =====>2NH3 (g)+10H2O (l) + BaCl2 (s)

Encara que a simple vista no ho puguem observar, a la reacció es desprèn amoníac en forma gasosa, tal i com s’indica a l’equació anterior, i es nota la intensa olor a aquest compost. Per comprovar-ho hem utilitzat paper indicador. Només cal que apropem el paper indicador al recipient on s’està tenint lloc la reacció i observarem com canvia de color. En aquest cas el paper es tornarà de color blau, color que fa referència a un pH bàsic alt. Si mullem amb aigua una mica el paper encara aconseguirem veure millor aquest pH bàsic.




Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.