SUCRE QUE ES CONVERTEIX EN CARBÓ

En aquesta experiència observarem una reacció química sorprenent. Veurem com el sucre es converteix en carbó.

Material necessari

  • Sucre
  • Àcid sulfúric concentrat
  • Vas de precipitats gran
  • Vareta de vidre
  • Guants i ulleres protectors

*** L'experiment s'ha de realitzar a la vitrina de gasos

Procés

  1. Disposem el material com s'observa a la fotografia:
  2. Introduïm el sucre al vas de precipitats.
  3. A continuació, aboquem l'àcid sulfúric concentrat, amb molta cura, al vas on anteriorment hi hem posat el sucre.
  4. Remenem la barreja amb la vareta.

Observem què passa.

OBSERVACIONS

Veiem com, en introduir l'àcid sulfúric, el sucre comença a canviar de color i va adoptant primer un color groguenc...

...després marronós,

i finalment, es torna negre.

Quan la mescla porta una estona reaccionant, arriba un moment en que es solidifica, augmentant de mida considerablement i transformant-se en carbó pur d'una textura esponjosa.

El vas on hem fet l'experiment està molt calent donat el despreniment de calor de la reacció.

EXPLICACIÓ

S'ha produït una reacció de deshidratació del sucre provocada per l'àcid sulfúric. La sacarosa s'ha convertit en un residu negre de carbó, mentre que l'aigua que es desprèn en forma de vapor provoca aquest ascens de la massa i la textura esponjosa. La reacció que té lloc és la següent:

C12H22O1 ========== C12(s)+11H2O(l)

Aquesta experiència demostra el perill que té l'àcid sulfúric concentrat. Hem de tenir en compte que el teixit de l'ull està format per una gran quantitat d'aigua i que si ens esquitxés una gota de la dissolució podria ser perillós.

Hem de realitzar la pràctica a la vitrina de gasos a causa dels gasos que es desprenen (SO2 i d'altres).

L'àcid sulfúric, de fórmula H2SO4, és un líquid corrosiu, de viscositat alta i incolor. Té un punt de fusió de 10,36ºC, un punt d'ebullició de 340ºC i és soluble en aigua per a qualsevol proporció. Al mesclar àcid sulfúric i aigua s'allibera una considerable quantitat de calor. L'aigua es pot arribar a escalfar més allà del seu punt d'ebullició i la formació sobtada de calor pot fer saltar l'àcid fora del recipient. L'àcid concentrat destrueix la pell i la carn, i pot causar ceguesa si s'introdueix als ulls.

L'àcid sulfúric és un àcid fort, és a dir, en dissolució aquosa es dissocia fàcilment en ions hidrogen (H+) i ions sulfat (SO42-). Les seves dissolucions diluïdes mostren totes les característiques dels àcids: tenen sabor agre, condueixen l'electricitat i corroeixen els metalls actius desprenent gas hidrogen.

L'àcid sulfúric s'utilitza principalment per a fer fertilitzants. També es fa servir per a fabricar productes orgànics, pintures i pigments, així com per a refinar el petroli i processar metalls. Un dels pocs productes de consum que contenen àcid sulfúric com a tal, és la bateria de plom, que es troba als automòbils.

L'àcid sulfúric es considera el compost més important des del punt de vista industrial. El consum d'aquest àcid en un país és un indicador del seu nivell indústria.




Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.