La majoria
dels productes que consumim vénen dins d'un envàs
i, tot i que aquest té una vida efímera i que
el solen llençar o reciclar un cop consumit el producte,
compleix una sèrie de funcions bàsiques: protegeix
el contingut i permet la seva conservació, el seu emmagatzematge
i el seu desplaçament; proporciona informació
als consumidors sobre el mateix producte i sobre la seva utilització;
diferencia el producte segons les seves característiques
i segons la marca; contribueix a connotar un cert estil del
producte o de la marca, juga un paper molt important en les
estratègies comercials d'una marca; afegeix significació
el producte i elements perquè atregui al consumidor.
Per a assolir aquestes funcions són moltes les qüestions
que intervenen en el disseny d'envasos i d'embalatges: els materials
utilitzats, la forma i els diferents elements que composen l'envàs,
la seva ergonomia, el component gràfic (l'estructura,
la disposició i la jerarquia de la informació
de les etiquetes, les fotografies o il·lustracions, els
colors o els acabats).
La imatge dels contenidors o dels embolcalls dels productes
té una funció molt important per a la seva comercialització.
Per a fer referència a la part del marketing que s'encarrega
del disseny d'envasos i embalatges s'ha agafat la paraula anglesa
packaging.
Els embalatges i envasos han de complir una sèrie de
característiques i exigències funcionals, econòmiques,
ecològiques i comunicacionals:
Funcionals: protegir, transportar, emmagatzemar, facilitar
l'ús del producte i mantenir-lo en els seves condicions
òptimes fins que sigui adquirit pel comprador. També
ha de permetre que el puguem agafar, que el puguem apilar conjuntament
amb d'altres, etc.
Econòmiques: l'envàs ha de ser rendible
i la seva fabricació o incorporacióal producte
ha de poder, si s'escau, integrar-se fàcilment en el
procés final de fabricació del producte. S'ha
d'evitar que el packaging encarregui molt el producte i també
ha d'evitar costos excessius durant la distribució.
Ecològiques: ser un envàs reutilitzable,
reciclable, biodegradable, que no provoqui restes o residus
durant la seva fabricació, que no alteri o malmeti els
productes.
Comunicacionals: ha de ser el suport d'informació
per a l'usuari. Ha de ser fàcil de localitzar i de diferenciar.
Pot aportar significació i importància al producte
i contribuir a la identitat de la marca.
Elements a considerar dels envasos i embolcalls
-Adequacióal producte i a les funcions que ha de complir
-Material
-Tractament que s'ha fet al material
-Tecnologia de fabricació
-Forma
-Tancaments, unions
-Punts de suport
-Nanses o d'altres elements per a subjectar-los i manejar-los
-Elements de protecció (dobles parets, recobriments...)
-Part gràfics (superfícies, tipografia, composició
dels textos, color, imatges...)


