GRUP
CLASSE:
|
DURADA:
|
PERÍODE:
|
CURS
ESCOLAR:
|
PROFESSOR/A
|
Aules
d’Acollida
|
Quatre
sessions (8hores)
|
2 n
trimestre
|
2009-2010
|
Núria Alart
|
ÀREES/MATÈRIES:
|
TÍTOL I
JUSTIFICACIÓ DE LA UNITAT
|
Interdisciplinar.
Intel·ligències
Múltiples
|
Com podem
preparar un menjar amb pocs diners i reciclant? Aquest UD
parla de l’alimentació com una necessitat vital, una manera d’aportar
nutrients al cos, una dinàmica pròpia familiar de comprar els aliments i de
preparar-los, una manera de relació de la comunitat amb el seu medi. Hem
d’afavorir actituds responsables respecte al propi consum d’aliments i els
seu reciclatge.
|
OBJECTIUS
D’APRENENTATGE
|
COMPETÈNCIES
BÀSIQUES
|
CRITERIS I
INSTRUMENTS D’AVALUACIÓ
|
Aprendre el vocabulari corresponent al tema i
saber-lo utilitzar en el context adequat, tant oral com escrit.
|
Comunicativa, lingüística i audiovisual
|
1. Presentar i exposar el contingut de la recerca
dels menjars i el reciclatge. Dossier.
|
Utilitzar idees pròpies i dels demés per trobar
formes i recursos de comprenssió i expressió per cercar una música sobre els
menjars i cantar la cançó triada
|
Artística i cultural
|
2.Interessar-se i respectar la creativitat en la tria
de les diferents melodies presentades. Cançó
del menjar.
|
Organitzar, relacionar i analitzar la informació per transformar-la
en coneixement.
|
Tractament de la informació i competència digital
|
3.
Saber organitzar de manera grupal tota la informació del treball realitzat
a l’ordinador. Dossier WebQuest
|
Confeccionar diferents tipus de gràfics per classificar
i calcular els residus en l’elaboració dels diferents menjars
multiculturals a partir d’un preu fixat.
|
Matemàtica
|
4.Saber calcular la comprar d’aliments amb una
quantitat determinada d’euros. La
compra feta per la recepta.
|
Perseverar en l’aprenentatge del tema treballat com
un element que enriqueix la vida personal i social.
|
Aprendre a aprendre
|
5.Autoavaluar-se i reflexionar individualment el
treball realitzat. Rúbrica
d’autoavaluació
|
Tenir habilitats socials per relacionar-se, cooperar
i treballar en equip en la investigació proposada sobre els residus.
|
Autonomia i iniciativa personal
|
6. Saber organitzar, de forma grupal, la informació
en una presentació d’un dossier. Rúbrica.
|
Argumentar i reflexionar sobre l’actitud quotidiana
personal envers els problemes de la generació de deixalles.
|
Coneixement i la interacció amb el món físic.
|
7.Presentar i argumentar les postres triades. Les postres.
8. Explicar les diferències entre els contenidors de
deixalles.
|
Practicar el diàleg d’una manera argumentada i
reflexiva, com a forma de resoldre conflictes d’estereotips de gènere.
|
Social i ciutadania
|
9. Plantejar-se interrogants sobre determinats fets
mediambientals en l’entorn natural. WebQuest.
|
CONTINGUTS
|
Reconeixement, memorització i verbalització de
vocabulari relacionat amb el tema dels menjars i les botigues mostrant
interès per realitzar els exercicis.
|
Imaginació, creativitat i disposició per fer
acompanyaments rítmics en cantar la cançó: El venedor de gelats
|
Enregistrament en vídeo i fotografia de tot el
procés: anar a comprar els aliments, preparar el menjar i fer la presentació.
|
Classificació i càlcul de residus en l’elaboració de
diferents menjars multiculturals a partir d’un preu fixat.
|
Sensibilitat envers la necessitat de conservació del medi
natural i actuació decidida a favor de la seva defensa i protecció.
|
Transformació de les idees en accions, proposant,
planificant i portant a terme la tasca encomenada.
|
Investigació i actitud responsable davant la gestió dels
propis residus. La recollida selectiva de residus.
|
Investigació, anàlisi i actitud responsable davant la
gestió dels propis residus en l’elaboració de diferents menjars i
importància de la col·laboració entre gènere.
|
METODOLOGIA
I SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA
|
S’utilitzen
els següents principis metodologics inclusius i/o actius a l’aula:
Globalització. A l'alumnat se li presenta la
realitat de manera global.
Interdiciplinarietat. Es fomenta el treball de manera interdisciplinar
entre els diferents professionals.
Activitat. Fomentar l'aprenentatge significatiu a partir
de la pròpia activitat de l'alumnat.
Diàleg a
l’aula: Per construir coneixement de manera compartida, cal
activar la comunicació, el diàleg i la discussió en petit i gran grup a
l’aula. La construcció compartida del coneixement a través del diàleg i la
discussió afavoreix que el grup aporti noves raons i noves evidències que
són investigades per desfer el fil d’un nou raonament. L’aula ha de ser un
espai discursiu per examinar punts de vista, per intercanviar i construir
noves idees.
Individualització. S'adapta a les possibilitats i
característiques de l’alumnat segons les seves capacitats.
Socialització. Cooperació i treball en grup. El
treball en grup cooperatiu suposa organitzar les tasques i compartir els
resultats de les aportacions de cadascú amb l’objectiu d’obtenir un
resultat final a partir del contrast de diferents punts de vista, la
discussió i el consens.
Contextualització i funcionalitat. Aplicació dels aprenentatges a l'entorn
proper.
-Utilitzarem els recursos TIC (processador de textos,
audiovisuals, músiques, programa de presentacions, ....)
-Treballarem el foment d’una bona autoestima en els
alumnes a través de l’ànim i valoració positiva del que fan, practicant la
cultura de l’elogi.
-Fomentarem el control emocional de les seves
expressions através del diàleg reflexiu
amb els mateixos alumnes.
-S’utilitzaran diferents modalitats i estils
d’ensenyament-aprenentatge per potenciar totes les capacitat i/o
intel·ligències de l’alumnat, per així
poder aprendre a través de les més potents i tenir un major èxit
escolar.
|
DESCRIPCIÓ
DE LES ACTIVITATS
|
MATERIALS
RECURSOS
|
ORGANITZ.
SOCIAL
|
TEMPS
|
ATENCIÓ
DIVERSITAT
|
ACTIVITATS AVALUACIÓ
|
1a SESSIÓ
|
INTRODUCCIÓ
|
Per començar el tema s’omplirà un qüestionari
individual sobre els aliments. Després entre tots i totes: Discutiu les
vostres respostes amb els companys. Ha variat alguna de les teves
respostes? Podeu explicar per què? Formació dels grups de quatre persones i
distribució dels rols.
|
Fotografies
Webquest.
Ordinador
Canó
|
Grup classe
Individual
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples.
|
1- 2
|
DESENVOLU
PAMENT
|
Presentació
de la WebQuest
i el dossier de treball
En Xinlei i
la Muying
són dos germans que aquesta setmana tenen la família de viatge i s’han de
fer el menjar. Han escrit el que van menjar durant el dia d’ahir. Analitzar
la seva dieta i valorar si han menjat tots els tipus de nutrients que són
necessaris per al bon funcionament del seu organisme.
|
WebQuest
Ordinador
Dossier
|
Petit grup
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples.
|
2 -
|
FINAL
|
Reflexió personal de la classe pel portfoli
individual:
Què és el que t’ha costat més de fer? Per què?
Què és el que més m’ha agradat? Per què?
Què canviaries si la tornessis a fer?
|
Fitxa de reflexió individual
|
Individual
|
20 min
|
Intel·ligències Múltiples.
Portfoli individual
|
5
|
2a SESSIÓ
|
INTRODUCCIÓ
|
Cercar els
aliments que es venen a les diferents parades d’un mercat municipal. Cada
grup ha d’investigar una parada diferent. Abans d’anar al mercat, heu de
fer una llista de les coses que podeu investigar.
Anar al
mercat municipal.
|
Mercat Municipal
Dossier
|
Grup classe
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples.
|
3
|
DESENVOLU
PAMENT
|
Fer fitxes
d’aliments que heu vist al mercat i dibuixeu-los.
Entre tota
la classe faran un gran fitxer d’aliments.
Anar fent el
dossier de treball
|
Ordinador
Dossier
|
Petit grup
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples.
|
3 - 9
|
FINAL
|
Reflexió personal de la classe pel portfoli
individual:
Què és el que t’ha costat més de fer? Per què?
Què és el que més m’ha agradat? Per què?
Què canviaries si la tornessis a fer?
|
Fitxa de reflexió individual
|
Individual
|
20 min
|
Intel·ligències Múltiples.
Portfoli individual
|
5
|
3a SESSIÓ
|
INTRODUCCIÓ
|
Cerqueu una
recepta de postres. Expliqueu com es prepara, digueu quins residus es poden
produir i com s’han de reciclar. Només podeu gastar 3 euros per persona.
|
Dossier
Ordinador
|
Petit grup
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples.
|
4
|
DESENVOLU
PAMENT
|
El tècnic de só repartirà la lletra de la cançó: “El
venerdor de gelats” per aprendre de memòria tots els membres del grup. I
cercarà altres músiques sobre diferents menjars
La resta del grup anirà fent el dossier de treball
|
Ordinador
|
Petit grup
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples.
|
3
|
FINAL
|
Reflexió personal de la classe pel portfoli
individual:
Què és el que t’ha costat més de fer? Per què?
Què és el que més m’ha agradat? Per què?
Què canviaries si la tornessis a fer?
|
Fitxa de reflexió individual
|
Individual
|
20 min
|
Intel·ligències Múltiples.
Portfoli individual
|
5
|
4a SESSIÓ
|
INTRODUCCIÓ
|
Explicació i lectura del cas de la Muying. Contestar
a les preguntes. A la classe simulació que es va a comprar a la parada de
fruita i verdura. Per això us caldrà fer servir la fruita que heu comprat i
euros per comprar i tornar el canvi.
|
Dossier
Fruita i verdura
Euros
|
Petit grup
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples.
|
4
|
DESENVOLU
PAMENT
|
Preparareu
el postre que heu triat i us el menjareu entre tots i totes. Per acabar,
explicareu per grups la vostra investigació i entregareu el dossier de
treball
|
Canó
Dossier
|
Grup classe
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples.
|
2
|
FINAL
|
Reflexió personal de la classe pel portfoli
individual:
Què és el que t’ha costat més de fer? Per què?
Què és el que més m’ha agradat? Per què?
Què canviaries si la tornessis a fer?
|
Fitxa de reflexió individual
|
Individual
|
20 min
|
Intel·ligències Múltiples.
Portfoli individual
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|