Relleus i ombres

El text i les images són Copyright (C) de Jens T. Lautenbacher i no es poden utilitzar sense el permís de l'autor.
El tutorial original en anglès el podeu trobar aquí.

  Objectiu

En aquesta pàgina aprendreu una tècnica bàsica d'artista gràfic: generar parts aïllades d'un dibuix i combinar-les amb qualsevol fons.

El que es vol aconseguir en aquest exemple és generar un logo de text en 3 dimensions, flotant (i movible) sobre el fons. En aquest cas, el fons és una senzilla capa d'un sol color, però ràpidament veureu que podrieu utilitzar qualsevol altra capa/imatge (o una pila d'elles) en el seu lloc.

  Tutorial

Per començar utilitzeu un senzill dibuix en blanc, on el negre sigui el color de primer pla. Obriu el quadre de diàleg de Capes. Utilitzeu l'eina Text i escriviu una paraula. Així obtindreu una capa flotant, que podeu veure en el quadre de diàleg de Capes.

Podeu utilitzar l'eina Mou les capes i seleccions per desplaçar la selecció cap on la vulgueu tenir. La podeu fixar sobre la capa blanca que hi ha a sota fent clic fora de la selecció, mentre teniu activa l'eina Mou.

Fixeu-vos que la forma del punter canvia a una àncora quan aquest apunta fora de la selecció flotant i que la forma del punter passa a ser un grup de 4 fletxes quan es troba dintre de la selecció.

Ara haurieu de tenir una capa amb text negre sobre un fons blanc. Utilitzant  Capes > Colors > Inverteix obtindreu el negatiu, tal i com es veu en l'exemple de l'esquerra.



Ara distorsioneu la imatge una mica  (Filtres > Difumina > Difuminació gaussiana a 5 pot ser un bon inici).

A continuació afegiu una nova capa amb el fons blanc la usant el diàleg de Capes. La nova capa es crearà sobre la capa amb text, tapant-la totalment. La nova capa passarà a ser la capa activa, en el diàleg de Capes es mostrarà la miniatura de la capa envoltada en un fons blau.

Feu clic sobre el símbol de l'ull de la nova capa en el diàleg de capes. Fent això la capa passarà a ser invisible i si torneu a fer clic, la capa tornarà a ser visible.

Deixeu la capa blanca visible i activa

Utilitzeu el filtre Plasma 2 ( Filtres > Composa > Núvols > Plasma ) per donar una mica de color a aquesta capa. Ara, el quadre de diàleg de Capes hauria de mostrar alguna cosa com aquesta:

Ara va de bo: Utilitzeu el filtre Projecta relleu ( Filtres > Mapa > Eleva ) escollint com a capa d'elevació la capa amb el text. Obtindreu la imatge de l'esquerra.

Ara (encara amb la capa amb plasma activa) seleccioneu l'opció Capes > Màscara > Afegeix una màscara de capa. Feu que la màscara sigui blanca. Res no canviarà per ara, però el quadre de diàleg de Capes tindrà aquest aspecte:

Podeu activar alternativament tant la màscara de capa com el dibuix amb plasma fent clic sobre la seva previsualització en el diàleg de Capes.

Activeu la capa amb el text. No cal que feu invisibles les capes del damunt per a treballar en aquesta capa. N'hi ha prou que l'activeu en el quadre de diàleg de Capes, fent clic damunt de la miniatura.

A continuació feu Edita > Copia.

Tot seguit feu clic a la màscara (blanca) de la capa de plasma, per activar-la. Seleccioneu del menú l'opció Edita->Enganxa, Obtenint així una capa flotant, tal i com es mostra en l'exemple de diàleg de Capes segëunt:

Feu clic al botó Ancora la Capa del diàleg de Capes , per fixar la selecció flotant en la capa activa (que en el nostre cas és la màscara de la capa amb plasma). Això us deixarà en el següent escenari:

Les parts negres de la màscara de la capa de plasma es converteixen en parts transparents, i les parts blanques continuen 100% opaques, els tons grisos són suaus transicions. Això ho veureu més clar quan en el pròxim pas creem una capa intermitja d'un altre color diferent del negre.

Ara creeu una nova capa i pinteu-la de qualsevol color (amb l'ajuda de l'eina Cubell).

Utilitzeu les fletxes d'amunt i avall del diàleg de Capes per ubicar la nova capa entre les dues capes preexistents:

Veureu que la imatge del logo no té gaire contrast. Per canviar-ho, seleccioneu de nou la màscara de la capa de plasma.

Obriu el diàleg Caqpes > Colors > Nivells. Aquesta eina és una de molt important! Jugueu amb els petits triangles que veureu en els degradats grisos i observeu l'efecte que es produeix a la imatge. Per ara, intenteu aconseguir alguna cosa com la següent:

El que esteu fent aquí és afegir més contrast a la vora de la màscara, i així donar més contrast a tot el dibuix. Es pot evitar que el dibuix tingui un contrast massa sobtat deixant una suau transició entre les parts opaques i transparents de la capa.

A continuació feu clic al botó Duplica la capa del diàleg de Capes, per duplicar la capa amb el plasma i la màscara.

Tot seguit utilitzeu l'opció Capes > Màscara > Aplica màscara de Capa per així fusionar el plasma amb la màscara i quedar la imatge amb les parts transparents ben definides. La màscara despareixerà.

Ara feu servir els botons de pujar i baixar capes, per situar la nova capa sota la capa de plasma, la qual cosa hauria de produir un resultat semblant a:

Assegureu-vos que el botó de Deixa transparència està actiu. I pinteu de negre la còpia del logo (no cal que vagis amb compte; el botó Deixa Transparència només us deixarà pintar les parts opaques del dibuix). El resultat serà aquest:

Ara deixeu el botó de Deixa Transparència desactivat, difumineu la capa Filtres > Difumina > Difuminació gaussina .

A continuació moveu la campa amb l'eina Mou alguns píxels cap a la dreta i cap a baix.

Ajusteu la transparència amb la barra de desplaçament de forma que s'apreciï el fons: acabeu de generar l'anomenada ombra paral·lela, que realça força els efectes 3D i es utilitzada molt sovint.

Ja està fet! Ara divertiu-vos fent logos flotants!

  Un consell addicional: Si voleu desar la feina que heu fet, heu d'anar en compte! El Gimp permet desar les imatges en molts formats diferents; el seu número exacte depèn de les extensions que tingueu instal·lades. Ara be, si voleu conservar les capes i tota la informació específica del Gimp, haeu d'utilitzar el seu format nadiu, el XCF. En el nostre exemple li direm capes.xcf.

Un parell de conceptes importants:
1.- Si voleu comprimir un fitxer en el mateix moment de desar-lo, utilitzeu el format GZIP. Així doncs, el fitxer que heu creat el podeu anomenar capes.xcf.gz.
2.- Excepte en els formats XCF i GIF, quan es procedeix a desar una imatge només es guarda la capa activa.