GASTRONOMIA |
||
Torró | ||
Diuen que el seu origen ronda el segle XVI quan el poble del Xixona en el país Valencià, després de les collites dels fruits del camp, en les cases varen començar a fer un postres amb una sèrie de components naturals com eren la mel i les ametlles i que feien artesanament a cada casa. |
![]() |
|
Tortell de Reis | ||
El tortell de Reis és possiblement el que té més anomenada i commemora la festivitat catòlica dels Tres Reis d'Orient, tot i que té arrels paganes, ja que l'imperi Romà ja celebrava les festes d'hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils i mel. La mida estàndard és d'uns 50 centímetres de diàmetre i en surten unes 8 racions, tot i que actualment se'n fan de moltes mides, i el tradicional és el de massapà amb fruita confitada per sobre. Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d'un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell. A França, és costum que el més petit de la casa, des de sota la taula, vagi dient a qui correspon cada part del pastís. A més, s'ha de tallar en tantes parts com convidats més una, que seria la part destinada al primer pobre que es presentaria a la casa. |
![]() |
|