SABIES QUÈ ...?
Sabies què ... ?  

Se suposa que l'any 200 ja s'utilitzava l'arbre en la celebració del Nadal.
Però l'arbre decorat, es creu que apareix en el S. XVII, a Alemanya. El 1605, un arbre va ser decorat per ambientar el fred del Nadal, costum que es va difondre ràpidament per tot el món. L'arbre de Nadal va arribar a Finlàndia l'any 1800, a Anglaterra el 1829 i va ser el príncep Albert, marit de la reina Victòria qui va ordenar guarnir el castell de Winsor amb un arbre nadalenc el 1841.

A Suècia es manté l'arbret adornat i amb llums fins a 20 dies després de la celebració de Nadal.
Sabies què ... ?  

A una setmana del nadal comença l'Any Nou. Molts acostumen a menjar dotze grans de raïm a mitjanit, un per cada campanada.
La tradició de prendre els dotze grans es remunta tan sols a principis del nostre segle. La implantació d'aquest costum, que per cert, és exclusiva del nostre país, no es deu a motius religiosos o culturals, sinó més aviat a interessos econòmics. Al Cap d'Any del 1909, els collidors, en un esforç desesperat d'imaginació, van aconseguir desfer-se de l'excedent de raïm d'aquest any inventant el ritus de prendre els raïms de la sort en l'última nit de l'any.

Els romans celebraven el Cap d'Any i convidaven a menjar els amics i s'intercanviaven mel amb dàtils i figues perquè passés el mal gust de les coses negatives de l'any que acabava i alhora, que l'any que començava fos dolç.

Sabies què ... ?  

La figura de Santa Claus, amb el trineu, els rens i les bosses amb joguines, és una invenció nord-americana del segle XX, si bé es va basar en la vida i la llegenda de Sant Nicolau.

Actualment, designa el mateix personatge en els diferents països, Santa Claus, Pare Noel o Sant Nicolau. Encara que en certs llocs el dia de Sant Nicolau se celebra el dia 6 de desembre, en honor del bon sant que ajudava els nens i els lliurava llaminadures i aliments.

Sabies què ... ?  

Els colors típics del Nadal són el vermell i el verd. El color verd simbolitza l'eternitat, la vida i alguns símbols nadalencs com l'avet o el vesc deuen la seva significació al color verd de les seves fulles perennes.

La poinsètia o planta del Nadal és precisament un símbol en verd i vermell d'aquestes festes nadalenques.

Sabies què ... ?  

El gall d'indi de Nadal va tenir el seu origen a Mèxic en el segle XVI. Els asteques el van fer provar al conquistador Hernán Cortés, a qui li va agradar i el va portar a Espanya.

A Mèxic al gall d'indi l'anomenaven "guajalote".

Sabies què ... ?

 

Les targetes de Nadal es van començar a utilitzar a partir de 1846, any en què es va imprimir la primera postal a Londres.

Entre els anys 1860 i 1880, el dibuixant Tomàs Nast va publicar les seves il·lustracions de Santa Claus, que van ser adoptades per molts països del món.