F

 

 

Figurant. Sinònim d'extra o de comparsa (v_). Film. Sinònim d'obra cinematogràfica, el producte acabat que s'exhibeix.
Filmar. Acció d'enregistrar imatges durant el rodatge d'un film, tant en un estudi preparat com en exteriors.
«Filmet».(v_) «Spot».
Filtre
. Placa de material transparent (vidre, gelatina, plàstic) que es col·loca davant dels objectius de la càmera, dels projectors d'il·luminació i d'altres fonts lluminoses per modificar-ne el cromatisme.
Filtre de camera. Qualsevol filtre que es col·loca davant l'objectiu de la càmera.
Filtre de gelatina. Filtre, la naturalesa del qual és gelatina colorada.
Filtre de llums. Qualsevol filtre que es col·loca sobre les fonts lluminoses. Filtre de vidre. Filtre la matèria prima del qual és vidre. Si es tracta de filtres de color, aleshores hi ha els colorats a la massa, o sigui, amb vidre de color, i els constituïts per una placa colorada premsada entre dos vidres transparents.
Finestra o Finestreta. Dispositiu que es troba darrera l'objectiu i davant de la pel·lícula. Serveix per a limitar el raig lluminós a les dimensions del fotograma.
«Flash». Pla de duració brevíssima que mostra només un detall característic i que pretén de reforqar un efecte expressiu.
«Flash-forward ». Salt endavant en el temps, que avança aspectes de la narració i que es realitza insertant plans adequats que corresponen a una acció futura.
«Flou». Efecte que s'obté aplicant una lent adequada davant de l'objectiu, per produir una imatge vaporosa, difosa, emboirada.
Focus. Sinònim de làmpada (v_). Indica també la distància focal (v_); així es parla de «posar a focus», «no té focus», «és a focus» per donar a entendre la nitidesa de la imatge.
Foquista. S'anomena també ajudant de càmera. Tècnic encarregat de vetllar per l'enfocament (v_) de la càmera, sobretot durant els desplaçaments, de tot el manteniment i bon funcionament i dels accessoris. Està a les ordres del director de fotografia o bé de l'operador segon (v_).
Fora de camp. Acció o diàleg que té lloc fora del camp visual de la càmera.
Forçat. Procediment de laboratori que consisteix a allargar més enllà del temps normal el revelat del negatiu, i sembla com si s'hagués augmentat la seva sensibilitat.
«Forillo».(v_) Teló de fòrum.
Format de la pantalla. Proporció que existeix entre l'amplada i l'alqada de la pantalla. El normal és de 1,33:l; el panoràmic és de 1,66:1; el Cinemascope és 26 és de 2,35: l.
Format de la pel·lícula. Dimensions en mil·límetres de la pel·lícula: 70, 35 (estàndard), 16, 9´5, S-8 i 8 (subestàndards), que són els més coneguts, tot i que alguns ja no es fan servir.
Fosa en blanc. Pla que es va fent cada vegada més blanc, fins que a la pantalla es fa el blanc total; és el contrari de la fosa en negre (v_) i s'anomena també obrir en negre.
Fosa encadenada. Pla que es va substituint progressi- vament per un altre pla mitjançant una sèrie d'imatges intermèdies que se superposen fins a la fixació de la nova imatge.
Fosa en negre. Pla que es va fent cada vegada més fosc, fins que a la pantalla es fa el negre total; s'anomena també tancar en negre i és el contrari de la fosa en blanc (v_).
Fotofixa. Persona encarregada de prendre, durant el rodatge, fotografies que serviran posteriorment d'imatges publicitàries a l'hora del llançament del film. També són referències puntuals i importants per a les escenes que s'hauran de rodar després; en aquesta tasca concreta treballa en estreta col·laboració amb l'"escript" (v_).
Fotogènia. Qualitat dels intèrprets que els distingeix i els fa útils per a determinats papers en el cinema.
Fotograma. Cadascun dels quadres fotogràfics d'una pel·lícula; cada fotograma correspon a una obertura i a un tancament de la càmera (v_) Obturador i Quadre de la imatge.
Fotograma a fotograma. (v_) Imatge per imatge.
Fotòmetre.
Aparell que mesura la intensitat de la llum i que dóna l'obertura necessària del diafragma per a cada presa. Durant el rodatge el fa funcionar directament el director de fotografia. Fresnel. v Projector de Fresnel.
Full de rodatge.(v_) Ajudant de producció.

F