I

Idea. Punt de partença per a elaborar l'argument (v_) d'un film (v_) Sinopsi.
Il·luminació. Quantitat de llum que necessita un escenari, un objecte o una figura humana per tal que quedi correctament impressionada a la pel·lícula verge.
Il·luminador. Sinònim de director de fotografia (v_).
Imatge per imatge. Procediment de filmació emprat en el cinema d'animació i de dibuixos animats (v_), conegut també per pas de maneta o bé fotograma a fotograma, que consisteix a impressionar objectes o dibuixos l'un darrera l'altre, creant així les diferents fases del moviment.
Impressora òptica. Aparell que permet de reduir formats, realitzar efectes especials, trucatges, etcètera, mitjançant unes lents, i fotografiar sobre una pel·lícula verge les imatges d'una altra, (v_) Truca.
Inflar. (v_) Ampliació.
Insert. Pla que s'intercala enmig d'altres dos per destacar un detall, descriure un aspecte, etcètera (v_) Pla màster.
Interior. Lloc ambientat i decorat on s'ha de rodar una escena, que pot al ludir a un exterior (v_), però que normalment es desenvolupa dins d'un espai tancat.
Interlock. Denominació que rep la projecció simultània i per separat de les dues bandes d'imatge i de so i que es fa servir sobretot en el doblatge (v_).
Internegatiu. Pel·lícula utilitzada per a obtenir el contratipus (v_) en els films de color en lloc de la lavender (v_), que es fa servir en els film en blanc i negre.
Intèrpret de doblatge. Persona que posa la veu al servei d'altres que o bé parlen en un idioma que no és el del lloc on s'explotarà el film, o bé tenen una veu poc adient; és dirigida pel director de doblatge (v_). És més conegut com a actor de doblatge.
Intèrpret principal. Persona que assumeix un dels papers més importants de la història sense ésser-ne el protagonista.
Intèrpret de repartiment. Persona que només apareix una o dues vegades durant la història.
Interpretació. Art d'interpretar o de representar personatges d'un film.
Intertítols. Rètols (textos explicatius, dades i llocs, diàlegs) que constitueixen fotogrames independents i que s'intercalen entre les imatges. Emprats en especial en el cinema mut i alguna vegada també en el sonor.
Inversió dels moviments. Efecte que s'obté en fer retrocedir la pel·lícula en la càmera durant la filmació, de tal manera que en la projecció l'escena comença pel final i acaba amb l'inici; es pot realitzar igualment en el laboratori.
Iris. (v_) Diagfragma.

 


I