Plaça General Moragues

Emplaçament: Plaça General Moragues
Autor Escultor:Ellsworth Kelly
Materials:acer inoxidable i acer corten
Dimensions: (h x a x b) en metres:
14,10 x 42,70 x 6,50 (total)
4,86 x 5,63 x 6,50 (peça 1)
14,10 x 0,19 x 0,93 (peça 2)

Ellsworth Kelly (Newburg, Nova York, 1923). Pintor i escultor format a Boston. Va marxar a París, on va entrar en contacte amb el dadaisme i va fer la seva primera exposició. El 1954 va retornar a Amèrica. Les seves obres, sempre en fusta o metall, de línies i colors senzills i nets, són plenament representatives del moviment hard-edge, que cerca més l'impacte visual que la riquesa de matisos. Té obres al Lincoln Park de Chicago i al Metropolitan Museum of Art de Nova York, entre altres.

El 1987 es va condicionar, molt prop del pont fet aquell mateix any sobre les vies del tren per l'enginyer Santiago Calatrava, una petita plaça, dissenyada per l'arquitecta municipal Olga Tarrassó, que va ser enriquida amb dues peces de l'escultor nord-americà Ellsworth Kelly. Inicialment, l'autor les havia fet pel port de San Diego, a Califòrnia, però no li van acceptar. Després, dins la política d'embellir Barcelona amb escultures d'autors nord-americans, Kelly va proposar que anessin al parc de la Pegaso, però no s'avenien amb l'entorn, i aleshores se li va proposar una nova plaça, que va ser batejada amb el nom de plaça del General Moragues, en honor del general català executat després de la guerra de Successió. Curiosament, però, el monument que Barcelona té dedicat a Josep Moragues i Mas no és en aquesta plaça, sinó a la Barceloneta, molt prop d'on havia estat l'antic Portal de Mar, l'indret on va ser exposat al públic el cap del general. Les obres de Kelly no tenen res a veure amb la història de Catalunya, sinó que són un símbol fàl·lic en acer inoxidable, i un díedre d'acer, simbòlic de genitalitat femenina, força separats entre si. Les dues escultures i la plaça es van inaugurar el 26 de setembre de 1987. Una versió del tòtem a escala més reduïda s'havia instal·lat a la Creueta del Coll.

 

La plaça del General Josep Moragues, heroi de la Guerra de Successió i del setge de Barcelona, capturat i executat el 1717, és una plaça petita, destinada, però, a inserir-se en un vast conjunt de més de 50 000m2 quan s'hi faci l'estació Renfe-Sagrera. L'escultor nord-americà Ellsworth Kelly (Newburgh, 1923) va ser invitat a realitzar una peça especial. Hi va fer una triple intervenció, tres peces de signe mininalista: un talús angular lleugerament corbat de maó i enfront, d'una banda un monòlit de formigó blanc de 20 m d'alçada i de l'altra a un díedre de més de 13 m d'alçada d'acer corten. És interessant observar les tensions i el diàleg que s'estableix entre les tres peces.