MODALITATS DE RADIOAFICIÓ

CW  Aquesta és la modalitat més antiga de radió i de radioaficció .Rep el nom anglés de Continuosus Wave-,Ones Contiues i aquestes paraules no amagan res més que els conmunicats és fan en Còdig Morse.Es una modalitat molt apasionant en la qual requereix molta paciència al principi i molta pràctica en la recepció. És molt efectiva, ja que amb poca potència s'ha arriba molt lluny i és diu dintre aorgot de la radioaficció que a on no arribi un CW no hi arriba cap altra modalitat. Actualment sembla que estigui una mica condenada, perquè e tots els servies de comunicacions ,tant terrestres com maritims,  l'estan abandonant, però els exercits encara si resisteixen, perque saben de la seva eficàcia en moments molts difícils. Té un inconvenient com he dit anteriorment  que es necessita molta practica, però una vegada desxifres el que transment l' emissor és torna apasionant. Si voleu saber el Còdig Morse i un pograma informàtic molt efectiu per aprendre Morse en ZIP.

SSB Amb aquest sistema és la manera per tal de  transmetre un l missatge fent servir la veu .Es treballa en el Banda Lateral Superior LBS i Banda Lateral Inferior USB. El treballar en bandes laterals fa que s'aprofiti al màxim l'energia radiada .La veu que arriba al receptor no es de gaire bona qualitat ,pero el suficient per tal que arribi el missatge que es del que es tracta. Amb aquesta modalitat la música sona molt malament, ja que li falten moltes freqüències que té  música. Es potsér la modalitat més estesa , ja que la preparació per tal d'emetre com de rebre s'aprèn molt ràpìdament. Una variant d'aquesta es la FM  i l'AM , que no es treballa en bandes laterals, el que es fa és que es modula la freqüència o amb amplitud les ones elctromagnètiques, però les formes d'operar l'estació són iguals.També és fan servir algun còdig per tal de confegir paraules.

RTTY Aquesta modalitat és la més antiga de comunicació mecànica, coneguda com a radioteletipo i segueix el codi BAUDOT que es un   grup de cinc bits qu i es fa servir principalment en HF. El seu principi de funcionament és la la transmissió directa de caràcters d'escriptura i en la màquina de teletipo o tèlex com a traductores de la informació transmesa per ràdio.D'aquesta manera poden transmetre directament als nostres corresponsals informació escrita a un certa veloacitat,quedan impresa en un paper o  en una pantalla de monitor de l'ordinador.Inicialment la transmissió amb màquines de teletipo s'efectuava teclejan els missatges que s'emitiem, i a la vegada els missatges rebuts quedavan escrits en una cinta de paper.  Bàsicament un equip de RTTY -abreujamen de radioteletip- esta formada per la pròpia estació de radioaficionat i el corresponet codificador i descodificador que transforma les senyals d'audio en digitals i als inrevés. Actualment la màquina de teletipo ha queda desfasada ,ja que aquesta funció ho fa l'ordinador en les entrades i sortides de la tarja de so. Altres varietats del RTTY són  l'AMTOR  i ASCII ,que van perdent ús i es fa amb ordinador A continuació és pot reproduir el so que fa.

so de RTTY

FAX És una modalitat  pensada  per a la transmissió i recepció d'imatges fixes ,també rep el nom de faxcimil.Generalment s'envien fotos,mapes. Les fotos de premsa fins fa ben poc s'enviavan per fax. Ara actualment es reserva la rebuda per fax els mapes dels serveis metereològics ,tant per l'aviació com per la navegació. Amb els mitjans d'ara ,l'ordinador i tarja de só, a simplificat molt l'ha rebuda de per fax o l'enviament d'una imatge ,ja que abans eran uns aparells caríssims. Una de les característiques de aquesta transmissió és el sincronismne entre l'emissor i el receptor, ja que d'això dependrá la bona realització de la imatge. Una altra vertent de la recepció en fax són els satel.lits metereològics ,tant geoestacionaris - tipo METEOSAT O GOES- o d'orbita polar -tipo NOAA , METEOR,SICH. en quales pot visualitzar les imatges tant visibles com d'infrarrojos.

So de FAX

SSTV La modalitat SSTV sòn les inciales angleses de Slow Scan TV que vol dir Televisó d'Escombrada lenta i con el seu nom indica es per enviar i rebre imatges de qualitat entre radioaficonats. Es fa servir sobretot en HF, pero també es registra activitat en VHF i superiors. Hi ha diveros procediments per tal de codificar imatges SSTV amb el fi de transmeter-les, pero la base de totes elles es escanejar la imatge dibuixant una sèrie de línies, d'esquerra a dreta, de dalt a baix.  Es transmeten cada una d'aquestes línies mitjançant variacions de to que corresponen a variacions de brillo.Quan més lat sigui el to, més brillo. Per laeccció del final de línia existeixen dos procediments en format asincrone es transment un to de baixa freqüència de 1200 HZ. Els altres es basen en patrons exactes perdeterminats

So de SSTV

PSK31 És una modalitat nova ,la disenyat en Peter Matinez G3PLX. Es tracta de realitzar  contactes "teclat a pantalla", això vol dir que és un metode semblant al RTTY. El principi de funcionament és basa en una modulació PSK a 31.5 bauds . D'aquesta forma la banda esta solament ocupada en 31 Hz a la vegada que les altres modalitats estan ocupant 200-500 Hz, menys el CW que ocupa 60 Hz. Això permet utilitzar els filtres més estrets del receptor amb objecte de separar latres emissions. Aquesta característica fa que la qualitat de l'enllaç sigui molt  bona. És fa servir l'albabet varicode que fa que la velocitat real sigui de 50 paraules per minut.

So de PSK31

PACKET  -Aquest és un sistema de transmissió de dades lliure d'errors i molt apte per a transferir gran quantitat de dades.Comtempla l'ús en xarxa per la qual les estaciones que no tenen enllaç directe o condicions entre si, poden contactar utilitzan terceres vies com repetidors. Una altra ventaja és que permeten l'operació en "semi" i "full duplex" i connexions simples o múltiples.
La informació transmesa va seccionada en "paquets" d'aqui el seu nom.Cada paquet ademes de la seva pròpia informació i afeigeix dades sobre la direccció, comprovació d'errors i control. En la informació sobre la direcció s'inclouen els indicatius de la estació emissora i de la receptora .Mitjançant la comprovació d'errors, la receptora pot determinar si el paquet ha arribat integrament. Mitjançant el control, sap si algun paquet se ha perdut pel camí. En cas que no arribi tota la informació la receptora demana a la transmissora que repetiexi l'emissió.

So de PACKET.

APRS Rep el non de APRS a la modalitat de radioafició en qual de manera automàtica ens informa en un xarxa de la posició d'una estació en moviment ,és la versió del GPS ,en la qual se sap en qualsevol moment la posició .S'aprofita de la xarxa de radiopaquet i es molt útil per situacions d'emergencia tant de foc com d'aiguats. Cotidiamanent es fa servir per passar dades metereològiques,tant de temperatura ,pluja caiguda pressió i vent de l'estació a tota la xarxa  en APRS.

pagina endarrare