TREBALL INDIVIDUAL.

OBTENIR IMATGES D'OBJECTES A L'ESCÀNER

Un cop tenim clar el concepte del que volem fer; obtenir imatges de "realitats" posades directament sobre la superfície fotosensible, i coneixem el funcionament de l'escàner, és hora que ens posem a experimentar les possibilitats que sen's ofereixen.

Realitzarem tres imatges aprofitant les possibilitats que ens ofereix la tecnologia.

1. Imatge d'un objecte posat sobre la superfície.

 

En aquesta primera imatge senzillament veurem el resultat que ens dóna un objecte de tres dimensions escanejat. Primer hem de triar un objecte que ens interessi i preveiem que te possibilitats com imatge, que sigui d'unes mesures adequades a les de la superfície escanejable de l'aparell ( els domèstics son format A4), que no pugui ratllar o embrutar el vidre, etc.

El posarem sobre el vidre, deixarem la tapa aixecada i procurarem que no hi hagi massa llum ambient, d'aquesta manera en la imatge resultant el fons serà fosc i l'objecte il·luminat, produint un efecte de clarobscur molt contrastat.

Seleccionem l'àrea a escanejar, l'objecte i una mica de fons al voltant. Ajustem les opcions. Resolució: 96. Profunditat de color: treballarem amb milions de colors, color real. dimensions: si l'objecte fa entre 7 i 14 cm, més o menys, les podem deixar a 100%, si són més grans o més petites augmentem o disminuim el percentatge perquè la imatge final estigui entre aquestes.

- Hem de desar la image en format jpg. L'arxiu resultant no ha de tenir més de 300 kb (alerta! sovint el quadre de diàleg de l'escàner ens informa de la gràndària en kb de l'arxiu segons les opcions que triem abans d'escanejar, es tracta dels kb que tindria si el desem sense compressió, per tant si el desem com jpg es reduirà la xifra considerablement)

 

2. Ampliació d'un petit detall.

 

Es tracta de fer visible una realitat que no podem percebre a simple vista. Aprofitarem les opcions que ens dóna l'aparell d'ampliar l'àrea escanejada.

Seleccionem una àrea ben petita en la que veiem possibilitats de visualitzar detalls interessants. A continuació triem les opcions de: Resolució: la augmentem per exemple a 200, 300 o més. Profunditat de color: treballarem amb milions de colors, color real. dimensions: pujem el percentatge per obtenir una imatge final similar a la anterior, entre els 7, 14 cm. Tot plegat hem de veure que la grandària de l'arxiu sigui similar a la de l'anterior: que no passi de 300 kb i tampoc no sigui molt menys.

- Desem la imatge en format jpg. Mirem el resultat per saber si és interessant, si no ens convenç fem una altra prova.

3. Moure l'objecte durant el procés d'escombrat

 

 

 

 

 

 

En aquest cas s'ha fet rodolar el retolador cap a l'esquerra.

El fet que l'escombrat, lineal en zigazaga, duri uns segons ens permet moure l'objecte i que, per tant, en la imatge surti distorsionat. Cal experimentar i trobar les possibilitats expressives.

Posem l'objecte sobre la superfície, seleccionem una àrea similar a la de la primera imatge ( per exemple uns 12 x 12 cm ) activem l'escanejat amb opcions: Resolució: 96. Profunditat de color: milions de colors, color real. dimensions: 100%.

Quan la linia de llum avanci per la superfície de vidre, movem l'objecte ( dins l'area que hem seleccionat) Depenent del moviment que fem el resultat sera diferent. Cal fer proves i anar veient els resultats.

Si ho preferiu, es pot escanejar la totalitat de la superfície (obtindrem un arxiu excessivament gran) i despres en un programa de tractament d'imatge retallem la part que ens interessa.

- L'arxiu resultant no pot sobrepassar els 300 kb