LA VILLA VRBANA
Si el propietari no era prou ric quan anava al camp s'estava en les millors habitacions de la uilla rustica o en una casa modesta. Però molts latifundistes es feien construir magnífiques vil·les en indrets de bellesa paisatgística. Solien tenir totes les comoditats imaginables fins i tot calefacció a l'hivern (per mitjà d'un sistema d'hipocaust). L'estructura d'aquestes vil·les era molt variada, però, en general, s'hi accedia directament pel peristil. Les habitacions s'agrupaven en edificis diferents comunicats entre si per passadissos coberts (criptopòrtics). L'envoltaven horts, petits boscos i jardins.

|
Vil·la d'Oplontis, a Torre Anunziata (Campània), s. I d.C., probablement propietat de Popea, esposa de l'emperador Neró. A dalt un vista general. A baix a la dreta un criptopòrtic (SG). |

Superior esquerra: atri, andron i, al fons, peristil de la vil·la de la Torre Llauder, Marató (SG). |
 |
Webs d'interès:
- Roma antica de Luis Salas et permet visitar la vil·la de Popea a Oplontis (prop de Nàpols).
- Proietto Villa Imperiale di Pompei (en italià, francès, anglès i alemany): visita virtual d'aquesta luxosa vil·la de Pompeia amb bells frescos, avui tancada al públic i pendent d'una restauració urgent, a la qual es pot contribuir econòmicament.
- El web de la Soprintendenza archeologica di Pompei inclou dues seccions entorn de les vil·les de la Campània: In Stabiano: Exploring the Ancient Seaside Villas of the Roman Elite, una exposició sobre les vil·les a la vora del mar, i una visita virtual a la Villa dei Papiri.
- Vil·la de Matern (en castellà) al jaciment arqueològic de Carranque (Toledo), famosa pels seus bells mosaics.
- El jaciment de Torre Llauder (en català i la visita virtual també en castellà, anglès, francès i alemany): secció del web La presència del món romà a l'entorn de la riera d'Argentona, del Grup d'Història del Casal de Mataró, dedicada a la vil·la de la Torre Llauder (Mataró). Ofereix una bona explicació i una excel·lent reconstrucció infogràfica de la pars urbana de la vil·la, que permet fer-hi una visita virtual molt completa.
- La vil·la romana dels Munts (en català): breu dossier de la revista Patrimoni de la Humanitat (núm. 28) de l'Ajuntament de Tarragona dedicat a aquesta gran vil·la d'Altafulla.
 |
|
|
|
|