![]() |
APRENDRE GEOMETRIA AMB MOSAICSAnna
Bonet, Imma Callís, Mª José Gutiérrez , |
|
||||
|
Preàmbul Aquest taller l'hem portat a la pràctica amb alumnes d'educació primària de CM i CS. El taller que us presentem està dividit -com a exemple- en cinc blocs o racons, tot i que n'hi ha molts més per a poder desenvolupar: 1.- Descoberta i interiorització del material 2.- Desenvolupament de la memòria visual. 3.- Composició i descomposició. 4.- Joc lúdic. 5.- "Contrast amb la realitat". En cada cas, s'explicitaran , únicament alguna petita mostra d'activitat, d'entre la gran varietat i possibilitat que ofereixen. La base de treball per a cada alumne/a és un joc de set peces diferents amb les que es desenvoluparan les diverses propostes didàctiques. Per a una millor rendibilitat és aconsellable que cada nen/a en tingui uns deu jocs (annex). La metodologia en tots els casos es fonamenta en la manipulació experimental i en la posició del mestre/a com a impulsor i orientador. Racó 1 : Descoberta i interiorització del material Les peces escollides i amb les que s'estructurarà tot el treball són les següents:
En funció dels interessos del mestre/a o de l'alumnat, es pot reduir o ampliar el nombre de peces, modificar línies rectes per corbes, ... La mostra d'activitat que us presentem té per objectiu la descoberta i creació del material com a element motivador pels posteriors desenvolupaments. Hem cregut més convenient, no donar-les directament sinó que s'aconsegueixin i vagin apareixent a partir de la descoberta guiada. L'activitat que vam utilitzar per introduir-ho fou la següent:
Una vegada creades, s'elaborà el joc-col×lecció i se'ls lliurà (annex). Un altre objectiu, consistí en potenciar l'aparició i ús de llenguatges simbòlics-matemàtics per tal de potenciar i d'agilitzar la comunicació. En aquest cas vam optar per realitzar la següent activitat:
La nostra proposta, sorgida a través de l'acord mestre/a-nen/a és la següent:
Qb (quadrat blanc) Qn (quadrat negre) R 2 ( rectangle de 2)
T2 (triangle de 2) Q4 (quadrat de 4) T4 (triangle de 4) Tn (triangle negre)
L'objectiu d'aquest bloc d'activitats és: - Motivar i descobrir les peces del mosaic. - Introduir una nomenclatura matemàtica per facilitar la comunicació. - Desenvolupar la creativitat i la imaginació Racó 2 : Memòria i estratègies resolutòries Els objectius fonamentals d'aquest conjunt d'activitats, són bàsicament: - Potenciar la memòria, immediata i remota, dels alumnes. - Cercar estratègies o lleis generadores dels models o sèries. La metodologia que utilitzem és fer visualitzar als alumnes durant uns segons unes peces aïllades del mosaic, una sèrie de peces o bé una composició d'aquestes. A continuació adjuntem unes possibles activitats:
Racó 3 : Composició i descomposició Alguns objectius específics importants d'aquest bloc són: - Llegir, escriure, representar i ordenar. - Identificar, reconéixer i classificar polígons. - Comparar i classificar figures geomètriques per diversos criteris. - Iniciació a la mesura. - Obtenir figures equivalents i interpretar les igualtats com a operacions equivalents. - Emprar les transformacions geomètriques del pla per crear noves figures. Els continguts que es poden treballar són: el concepte i càlcul de superfícies, equivalències, tipus de polígons segons els costats, concavitat i convexitat, reconeixement d'una determinada peça o peces dins d'una composició ja donada... La metodologia emprada és a través de la manipulació i experimentació de l'alumne/a. Hi ha activitats preparades per realitzar-les individualment i d'altres per realitzar-les en petit grup. Una mostra d'activitat d'aquest bloc és la següent:
Racó 4 : Els moviments en el pla: gir, translacions i simetries L'objectiu general d'aquest bloc és: - Conèixer i treballar tres tipus de moviments: girs, translacions i simetries. Els continguts es treballaran bàsicament a partir de la creació i composició de sanefes i mosaics. Una possible proposta d'activitats seria:
Racó 5 : Joc lúdic L'objectiu general que es pretén és potenciar les matemàtiques través del joc . Els continguts que es poden treballar són qualsevol dels indicats anteriorment a part dels actitudinals específics propis del joc: - Reconeixement de peces, per tant desenvolupament de la memòria. - Tipus de polígons. - Deducció d'una norma, llei o estratègia. - Integracions interdisciplinars. - Saber respectar les normes del joc. Entre una gran multiplicitat de propostes, podem destacar: - jugar a dòmino amb les peces de manera que sempre cal construir un tipus determinat de polígon (tres, quatre, cinc... costats) en cada jugada. - sobre targes quadriculades, omplir "bingo", segons les peces que van sortint i llegides segons la seva formulació específica. - posades boca a vall (estan per parelles) fer aparellaments ("memory") - en una estructura quadriculada, crear mosaics per atzar Una activitat, per exemple, pot ser la confecció de lletres a partir de les peces del mosaic.
Racó 6 : Contrast amb la realitat En aquest bloc el nostre objectiu general és aconseguir un nivell d'abstracció de l'alumne/a, és a dir, aconseguir traslladar allò après en el paper al seu entorn o realitat més immediata. Els possibles continguts a treballar són: tipus de polígons, sanefes, gir, translació i simetria, composició de nous objectes reals (arquitectura), estudi geomètric d'una realitat existent. Una possible activitat seria:
Avaluació L'avaluació per part del mestre/a i l'alumne/a a part del control de l'observació personal del desenvolupament del treball personal i grupal és bo que l'efectuï a partir d'un control-registre. Un possible model d'avaluació seria la confecció d'una graella on hi constin els continguts, procediments i actituds que el mestre/a creu interessant avaluar. A més és important incloure un procés d'autoavaluació per part del mateix l'alumne/a on, també a través d'una graella d'observació, té en compte i cal reflexionar sobre: - Assimilació i domini dels continguts treballats. - Nivell d'acceptació de les activitats i perquè. - Nivell de dificultats i per què. Cada un d'aquests apartats o d'altres que hi vulguem afegir, el podem catalogar en base a una determinada gamma de colors que obliguin a definir a l'alumne/a el grau del seu procés personal.
|
|
||||
![]() |
![]() |