L'agulla de Buffon





En aques cas se sap que la probabilitat que una agulla llançada a l'atzar toqui una ratlla és
En tirar una agulla sobre el tauler poden passar dues coses: o toca alguna de les línies o no toca cap línia. L'experiment consisteix en anar tirant agulles sobre el tauler i comptar quantes vegades toquen alguna ratlla. Això s'anomena "èxit" i per tant la freqüència relativa del nombre d'agulles que toquen alguna ratlla serà igual al nombre d'èxits dividit pel nombre d'agulles tirades.
Per la "Llei dels grans nombres" sabem que amb un nombre prou gran de tirades la freqüència relativa s'acostarà a la probabilitat d'èxit.
Per realitzar una simulació amb l'aplicació anterior, primer heu d'entrar el nombre d'agulles que voleu tirar. Quan premeu la tecla "intro" comencen les simulacions i es va comptant el nombre de tirades, el nombre d'èxits i la freqüència relativa d'èxits, en forma de percentatge.
Realitzeu unes quantes simulacions, amb diferents nombres de tirades, i comproveu quin és el valor de la freqüència relativa d'èxits. Apunteu quantes agulles tireu cada vegada i la corresponent freqüència relativa.
Augmenteu el nombre de tirades, si és necessari, fins que la freqüència relativa s'acosti prou a la probabilitat teòrica:
Quantes agulles cal tirar perquè la freqüència relativa s'acosti a la probabilitat amb error menor que una dècima? I quantes perquè l'error sigui menor que una centèsima?
Compareu les vostres respostes amb les dels vostres companys i companyes de classe.
Llicenciat sota la Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License
Simulacions de l'Atzar