El vapor i la seva influència
Els principis físics en que es basen les propietats del vapor són els mateixos que afecten als gasos en general i són:
Teoria cinètica dels gasos:
1.- Les partícules del gas es mouen de forma continua, ràpida i a l'atzar en línia recta i en totes direccions.
2.- Les partícules de gas són extraordinàriament petites i les distàncies entre elles són grans.
3.- Amb respecte als gasos, tant les forces gravitatòries com les forces d'atracció entre partícules de gas resulten insignificants.
4.- Quan les partícules xoquen unes amb les altres o amb les parets del recipient, no perden energia; totes les col·lisions són perfectament elàstiques.
5.- L'energia cinètica mitja és la mateixa en tots els gasos a una mateixa temperatura i varia proporcionalment amb la temperatura en Kelvin.
La teoria cinètica dels gasos pot explicar les propietats físiques del vapor son les mateixes que dels gasos, que són les següents:
1.- Els gasos no tenen forma ni volum definit; s'expandeixen fins a ocupa tot el volum del recipient que els conté i s'ajusten a la seva forma.
2.- Els gasos son compressibles; es pot fer que un gas ocupi un volum molt més petit augmentant la pressió.
3.- La densitat dels gasos es petita en comparació amb els líquids i sòlids. Per exemple, la densitat de l'aire sec és d'aproximadament 0.00117 g/cm3 a la pressió i temperatura ambient. A mida que la pressió augmenta també ho fa la densitat del gas.
4.- Els gasos tancats en un recipient exerceixen una pressió uniforme sobre totes les parets del recipient.
5.- Els gasos es mesclen total i espontàniament els uns amb els altres a pressió constant, sempre i quan no tingui lloc una reacció de tipus químic. Aquest fenomen s'anomena difusió.
Les lleis que relacionen la pressió, la temperatura i el volum dels gasos.
Llei de Boyle: a temperatura constant, el volum, V, que ocupa una mostra de gas és inversament proporcional a la pressió,
PV = k
Llei de Charles: a pressió constant, el volum que una mostra de gas ocupa és directament proporcional a la seva temperatura Kelvin.
V = kT
Llei de Gay-Lussac: a volum constant, la pressió que que fa una mostra específica de gas és directament proporcional a la seva temperatura Kelvin.
P = kT
Llei combinada dels gasos: És la llei que presenta combinades les lleis de Boyle, la de Charles i la de Gay-Lussac.
P1V1/T1 = P2V2/T2
En aquestes principis ens hem de basar per interpretar els avenços de la tècnica que varen donar lloc a la construcció de les primeres màquines de vapor que varen significar un abans i un després en la història de la humanitat.
Els primers antecedents històrics de la màquina de vapor es remonten a la antiga Grècia. En el segle II abans de Crist, Heró d' Alexandria va construir la primera turbina de vapor coneguda, es coneix amb el nom d' Eolipila de Heró. Aquests i d'altres invents, com la bomba d' aire de Ktesibio, només varen conèixer aplicacions lúdiques.
![]() |
![]() |
fig 2. Heró és famós també per uns altres meravellosos ingenis, un dels quals servia per obrir (i tancar) automàticament la porta d' un temple. Utilitzava l'expansió de l'aire calent per ficar-li pressió a l'aigua d' un recipient esfèric que, travessant un sifó, anava a reomplir un cubell suspès. El descens del recipient feia obrir la porta del temple. Si el foc es va apagant,
la pressió en el recipient disminueix i l'aigua retorna dintre
del seu dipòsit, alleugerant el pes del cubell. |
fig 1. El primer ingeni associat a la força del vapor és "l'esfera d' Eolo" o Eolipila, invent d' Heró, ingenier grec del segle I d.C. |
L'eolipila és una turbina a reacció capaç de desenvolupar una petita potència, no resultava pràctica. Això va representar la primera ten-tativa d' utilitzar el vapor per obtenir energia mecànica. |
|
La història dels primers passos de la màquina de vapor fan necessaris alguns aclariments previs sobre els principis en que està basada i en particular sobre la evolució de les idees referents a la pressió atmosfèrica.
Al 1644 Torricelli va enunciar que la pressió de l' atmosfera era igual a la pressió exercida per una columna de mercuri d' uns 760 mil·límetre d' altura aproximadament.
Al
1654, Von Guericke, amb el seu famós
experiment de Magdeburg, va fer una espectacular demostració de la immensa
força que l' atmosfera podia exercir. Va mostrar que quan dos hemisferis
de 50 centímetres de diàmetre perfectament ajustats eren units
de manera que formessin una esfera i es feia el buit al seu interior, dos tirs
de vuit cavalls cadascun no podien separar-los. En un altre experiment més
immediatament relacionat amb la història de la màquina de vapor
va mostrar que quan es creava un buit parcial sota un èmbol de grans
dimensions introduït en un cilindre, la força sumada de cinquanta
homes no podia evitar que la pressió atmosfèrica retornes l' èmbol
al fons del cilindre.
Tals experiments donaren vida a la idea de que si es pogués trobar algun mitjà senzill per a crear el buit repetides vegades es podria utilitzar la pressió atmosfèrica com una avantatjosa font d' energia. En això es basen les màquines de vapor anomenades atmosfèriques.
![]() |
La màquina de Papín |
Les primeres màquines de vapor eren conegudes (amb bastant freqüència) com màquines atmosfèriques, ja que era la pressió de l' atmosfera la que proporcionava la font motriu. Després de diversos intents amb diferents sistemes per aconseguir el buit necessari, el primer en utilitzar el vapor d' aigua per aquest fi fou Denis Papín (1647-1714). Al 1687 publica la Descripció i ús de la nova màquina per elevar l' aigua, obra en la que descriu el funcionament bàsic de la seva màquina pneumàtica, consistent en un cilindre vertical en el que es mouen un èmbol com a conseqüència del vapor de l' aigua escalfada en el fons del cilindre.
El vapor fa ascendir l'èmbol, el qual era sostingut en el punt més alt del seu recorregut. A continuació es refredava el cilindre, amb la qual cosa el vapor es condensava, deixant-se anar a continuació l'èmbol que es empès cap al fons por la pressió atmosfèrica.
La màquina de Papín no tenia massa importància pràctica, però va establir el principi, vitalment important, de que es podia utilitzar el vapor per a moure un èmbol cap dalt i cap baix a l'interior d' un cilindre.
Al 1698, Thomas
Savery (1650-1715), mecànic anglès, construeix una màquina
per bombejar l' aigua de les mines de Cornualles, essent aquesta la primera
vegada que s'utilitza la pressió del vapor com a força motriu
per a un us industrial. La màquina de Savery
fou perfeccionada per Thomas Newcomen (1663-1729)
amb la seva màquina atmosfèrica, que al 1712 estava ja en funcionament,
i que durant quasi bé un segle es va fer servir per enxiquir aigua de
les mines.
![]() |
![]() |
La màquina de Newcomen |
La màquina de Watt |
El rendiment de la màquina de Newcomen era poc satisfactori, més que res perquè el vapor es refredava en el propi cilindre. D' això va adonar-se compte un mecànic escocès anomenat James Watt (1736-1819), qui al reparar una màquina de Newcomen introdueix en aquesta importants modificacions.
Fa que el vapor es condensi en un recipient especial, el condensador, que connecta amb un tub al cilindre al qual, a més a més, tanca pels seus dos extrems. D' aquesta manera es podia mantenir sempre calent el cilindre, estalviant-se'n una important quantitat de combustible.
A més a més
introduiria altres avenços en la seva màquina , com un mecanisme
per a regular la distribució del vapor, màquina de doble efecte,
i una vareta que uneix l' èmbol amb un balancí articulat, la biela,
per la qual cosa el moviment rectilini es transforma en circular.
El regulador que Watt va adaptar el 1787 també anomenat "governador
de Watt".
L'aplicació d' aquest mecanisme a la màquina de vapor és d' una gran importància en la història de la tècnica perquè això va ser la fundació d' una nombrossissima família d' aparells automàtics de control, tots indispensables per al correcte funcionament de les màquines. Aquest "governador" si s'accelerava la màquina, es ralentitzava per la força centrífuga de les boles o si es ralentitzava produïa una acceleració deguda a la disminució del recorregut de les boles.
El funcionament del regulador
de Watt es basa en l'efecte de la força
centrifuga sobre la massa E.
Si la velocitat de la màquina augmenta aquest s'hi allarga i, per mitjà
de lleva, fa tancar una mica la vàlvula de pas del vapor. La quantitat
del vapor que circula pel cilindre disminueix i la màquina disminueix
la velocitat. Si la màquina es retarda succeeix exactament el contrari.
Els reguladors de Watt subministraven una acció de tipus proporcional i el control de velocitat només era exacte amb una determinada càrrega mecànica. A més a més, solament podien operar en un deduït rang de velocitats i necessitaven un continu i costos manteniment. Se' ls denominaven moderadors, no controladors
frincon@xtec.cat |
Text enciclopèdia
larusse i altres
|