ALGUNS BASIDIOMICETS

 

Rossinyol

  • Habiten en grups o formant erols en boscos preferenment de planifoliss, però també en boscos de coníferes. De final de primavera a final de tardor.
  • Barret irregular, carnós de 3 a 12 cm de diàmetre. Color groc, de rovell d'ou, a vegades més pàlid. A la part de sota és solcat per plecs gruixuts.
  • Carn ferma, blanca o grogosa,amb olor de fruites i gust dolç.
  • Peu carnós del mateix color que el barret.
  • Comestible excel.lent. Es pot conservarbsec si es talla en llesques per facilitar-ne l'assecatge.

 

Camagroc

  • Habita ens bosos de coníferes, en grups molt nombrosos, sovint entre les molses. Creix de la tardor a l'hivern.
  • Barret en forma d'embu, de 2 a 6 cm. de diàmetre, amb la carn molt prima i de vora irregular. De color de tabac a bru fosc per sobreni groc i daurat per sota.
  • Carn molt minsa, elàstica, amb olor afruitada i gust dolç.
  • Peu cilíndric o aixafat, del mateix color que la part ineferior del barret.
  • Comestible de molt bona qualitat, adequat per afegir-lo als guisats. S'asseca fàcilment deixan-lo sobre papers de diari,en llocs airejats.

 

Llenega negra

  • Habita en els boscos mixtes i a les pinedes, en terrenys calcaris, a la tardor i alcomençament de l'hivern.
  • Barret carnós, de 5 a 12 cm. de diàmetre, amb el marge recobert d'un mucílag transparent. Cuyícula e color gis brunenc, amb la part del centre, sovint més fosca.
  • Làmines blanques, gruixudes, regulars i separades.
  • Carn ferma, blanca, gruixuda cap al centre del barret i prima a la vora, amb olor perfumada.
  • Peu cilíndric, generalment irregular, amb una banda blanca al costat de les làmines. Recobert d'una capa gluinosa, igual que el barret.
  • Comestible excel.lent.

 

 

Carlet

  • Habita en alzinars i rouredes, entre la fullaraca, en grups o en erols. Al final de l'estiu i durant tota la tardor.
  • Barret carnós, de 5 a 10 cm. de diàmetre, hemisfèric de jove, sovint irregular i bonyeut de vell. Superfície lleugerament viscosa en temps humit i fina i sedos en temps sec. De color blanc, tacat de rosa violaci.
  • Làmines estretes, blanques, tacades de rosa.
  • Carn blanca o lleugerament rosada, ferma, gruixuda, amb olor afruitada i gust una mica amarg.
  • Peu cilíndric, amb fibres de color rosat sobre un fons blanc, sec
  • Comestible no gaire estimat, adequat per barrejar amb altres bolets en guisats de carn.

 

 

Fredolic

  • Habita preferenment a les pinedes, sovint formant erols. Surt a la tardor i al començament de l'hivern, fins que no glaça.
  • Barret de 3 a 8 cm. de diàmetre. Cutícula mat, d'un color gris rata, a vegades brunenc, gris brunenc, o fins i tot gairebé negre,
  • Làmines amples i separades, escotades, grisenques o d'un blanc brut.
  • Carn blanca, ferma però molt prima i trencadissa.
  • Peu fibrós, fràgil, llis, blanc o gris, molt clar.
  • Comestible de boma qualitat. Se'n pot fer sopes

 

Reig

  • Habita en boscos mixtos, aclarits i no gaire freds, preferenment sota roures o castanyers. No sol trobar-se per sobre els 1000 m. d'altitud. D'agost a octubre.
  • Barret de 8 a 15 cm. de diàmetre,carnós, globulós.Cutícula separable,eixuta, sedosa i brilant, d'un color ataronjat viu. En un primer estadi té forma d'ou tancat dins uun vel blanc, que es coneix per ou de reig.
  • Làmines lliures, amples, d'un bonic color daurat.
  • Carn blanca, grogosa sota la cutícula, amb olor suau i agradable i gust molt fi, d'avellana.
  • Peu cilíndric, de color groc viu. La base està embeinada per una volva blanca, gruixuda i ascendent.
  • Comestible excel·lent. Segurament el millor bolet del nostre país

 

Rovelló

  • Habita al Mediterrani,associat als pins de l'estatge montà i de terrra baixa i defuig el fred de l'alta muntanya.
  • Barret de 4 a 15 cm. de diàmetre, en forma d'embut,amb elmarge irregular. Cutícila seca, de color variable, d'ocre pàlid a roig vinós, ataronjat o de color rajola, a vegades tacat de verd.
  • Làmines fines, atapaïdes, de colr ocre o rogenc, que es taquen fàcilment de verd.
  • Carn dura, amb olor agradable i gust un xic amarg.
  • Peu cilíndric o afuat cap a la base, de color vermeós o vinós.
  • Comestible de primera qualitat

 

Pinatell

  • Habita a les pinedes, des de terra baixa fins a l'estatge subalpí,on apareix ja a l'estiu. Molt freqüent a la tardor.
  • Barret carnós i massís, de 5 a 15 cm de diàmetre, en forma d'embut. Cutícula eixuta, de color ocre ataronjat o a vegades més fosc, sovint tacat de verd.
  • Làmines fines, bastant denses,de color crema ataronjat
  • Carn dura, de colr blanquinós al tall, que aviat pren tonalitats ataronjades i més tard verdoses, amb olor afruitada i gust una mica picant.
  • Peu cilíndric, de color ocre ataronjat.
  • Comestible excel·lent. És el bolet de més tradició en el nostre país, juntament amb el rovelló.

 

Cep

  • Habita preferenment en els estatges montà i subalpí, al final de l'estiu i la tardor.
  • Barret de 8 a 20 cm, hemisfèric al principi i gairebé pla al final. De color variable, blanquinós, beig clar o canyella.
  • Porus blancs que amb l'edat passen a color verd olivaci.
  • Carn ferma, blanca, un xic bruna sota la cutícula, amb suau gust de nous.
  • Peu blanc o esgrogueït. En els exemplars joves pot ser més gruixut que el barret i té forma de tap de xampany.
  • Comestible excel·lent. Es pot assecar tallat a llesques primes.

Pàg principal