"ELS JOCS DELS NOSTRES AVIS" 

 

Algerri


avis1 avis2

 

Dues padrines de nens de l'escola ens varen explicar a què jugaven, quins objectes utilitzaven i en quins llocs ho feien. També passaven moltes estones jugant  als ossets; d'altres jugaven als patacons fets amb cartes velles partides per la meitat, a tirar llidons: amb un canut es tirava aquest fruit intentant tocar els nens de l'altre grup. Les nenes acostumaven a jugar a les casetes a la "cabana del mut", la "mineta de la sal", al "refugi de l'era del Fideu"... també a jocs de pilota tot cantant cançons. Un altre joc era la rutlla que consistia en agafar una roda de bicicleta sense radis ni coberta i s'hi acoblava un bastó de ferro per tal de fer-la rodar.  Hi havia molts jocs que encara avui dia s'hi juga però amb un altre nom: cardeguinera (fet i amagar), la ballaruca (baldufa), a parau (el joc del cementiri), 

RECULL DE JOCS

Castelló de Farfanya

Dues mares i una padrina van venir a l'escola a explicar-nos també els seus jocs de la infància: El botó, consistia a fer passar un fil per dos dels forats del 
botó, després donaven un tomb i tiraven dels extrems amb els dos braços fent: dins, fora...
Saltar a corda ,saltar a les gomes tot cantant cançons d'acompanyament eren jocs habituals de les nenes. També jugaven al marro, joc amb dos equips de deu nens cada un. Un nen d'un equip tirava la pilota a un altre del equip contrari i si aquest agafava la pilota, podien agregar aquest jugador al seu equip. El rotllo de paper era un joc on en una part del paper s'escrivien diferents paraules, podien ser noms d'oficis, adjectius...etc. s'enrotllava el paper i un nen havia  d'estirar  fins dir: prou, llavors miraven quina paraula els havia sortit i reien. També van explicar altres jocs com: les bitlles, el pare Carabasser,  girar cromos,   el joc del ió ió.

 
 
 
 

Ivars de Noguera


gallina joc
Una padrina va venir a explicar-nos diferents jocs de carrer a que jugaven quan eren petits. Les nenes jugaven als ossets fets amb ossos de corder pintats de colors, i utilitzant una pilota petita que anaven tirant enlaire mentre s'havia d'agafar i girar els ossets en vàries posicions. També jugaven als xapolins: retallaven la part superior i inferior d'una capsa de llumins, normalment decorada, i s'havia d'apropar aquests xapolins el més possible a una línia mitjançant una tella que els feia moure. Els més petits passaven estones jugant a la gallina poni caga, tots asseguts en rotllana anaven cantant la cançó "la gallina poni caga pon un ou cada setmana, poni un, poni dos... la gallina de la Seu diu que amaguis aquest peu"; llavors s'amagaven els peus i parava l'últim que es quedava amb un peu a la rotllana. Hi havia jocs que avui en dia encara es juguen però amb petites modificacions i noms diferents: la cataroja  (fet i amagar), l'ou (el palet). 
Aquesta jornada ha estat valorada molt positivament pels nens, ja que han pogut fer un intercanvi de jocs generacional, i han pogut portar a la pràctica jocs desconeguts o poc habituals avui en dia.