Les migracions humanes  

Llengua 28  



Històries d'immigrants

El text narratiu



La meva família va arribar a Granollers sense papers: el meu pare, la meva mare, tots dos economistes, i els meus tres germans. Però vam tenir problemes. De vegades el meu pare no trobava feina i d’altres no li pagaven el sou. No tenia contracte perquè no tenia papers i no podia reclamar.

A l’institut jo era l’únic noi magrebí. Això feia que tothom em tractés diferent. Alguns companys no m’acceptaven i m’insultaven. D’aquesta època en tinc molt mal record. De totes maneres he de dir que també vaig fer alguns amics i fins i tot que vaig començar a sortir amb una noia, encara que ho havia de fer d’amagat dels meus pares.

Al 1998 la meva mare va trobar feina en una pastisseria magrebí. Al cap d’un temps la meva mare va aconseguir un contracte. En realitat una amiga seva la va contractar per fer la neteja de casa i que així pogués obtenir el permís de treball i de residència. Li ho van concedir i als meus germans, al meu pare i a mi ens el donaran aviat.



Quan contem, escoltem o llegim una narració, sabem que el que se’ns explica ja ha ocorregut, és a dir, que pertany al passat. De narracions n’hi ha de moltes menes. Algunes són inventades i poden estar plenes de fantasia  o ser més aviat realistes, com la que heu llegit.

Els elements  fonamentals de qualsevol narració són:
  • La història que es conta: el que li passa al protagonista i a la seva família quan arriba del Marroc a Catalunya.
  • Els personatges a qui els passa alguna cosa: aquest noi de qui no sabem el nom i la seva família.
  • El temps, o sigui quan la història va succeir: l'any 1998.
  • L’espai o el lloc on s'esdevenen els fets: Granollers.



Normalment la història l’explica un narrador, que no hem de confondre amb l’autor.









Aquest narrador pot explicar la història en primera persona, si participa de l’acció, com en aquest cas, o en tercera persona, si es tracta d’un narrador extern a l’acció.



Activitats

  • Canvieu el tipus de narrador perquè expliqui la història anterior en tercera persona. Recordeu que heu d’adaptar els temps verbals i els pronoms. Començarà així:
La seva família va arribar a Granollers sense papers: el seu pare, la seva mare, tots dos economistes, i els seus tres germans.

 Retorn a l'índex A l'activitat següent