Les migracions humanes  

Visual i plàstica 37  



Els grafitis de la meva carpeta

Missatges simbòlics dibuixats

Començava un nou dia, i aquest, a més, era més nou que mai, un nou país, una nova ciutat, nous amics, tot era nou.

Repassava amb la mirada les parets dels edificis de la petita plaça, on hi havia la meva pensió, i la vista em va quedar fixada sobre uns signes que hi havia escrits en una de les parets.

No sabia què volien dir però, segons com, semblaven símbols que m’eren familiars. Vaig estar content del meu primer contacte amb el futur, no em sentia tant lluny de la meva terra.




No cal ser massa observador/a per a veure al nostre voltant signes i imatges. Uns ens atrapen i els enganxem en les carpetes, els dibuixem i fins i tot els emprem en qualsevol treball de l’institut. Estan per tot arreu, i no sempre sabem el que signifiquen. Com ara:
  • El cercle partit per dues corbes, blanca i negra, amb dos puntets,  el Ying i el Yang, tot un símbol de la filosofia Taoista (d'origen xinès) que amaga  la manera d’entendre l’amor, la vida, la mort i el patiment, dés de fa més de 4.000 anys.
  • Els tatuatges, element simbòlic i de moda, sobretot aquests que envolten el braç o el turmell fent corbes sinuoses. Provenen de cultures d’Oceania.
  • Els takers, paraules escrites de difícil lectura. Mostren la imaginació dels seus autors amb paraules d'un grafisme que ens recorda les cultures àrabs, només per a dir-nos "Eh! he estat aquí".
  • Dels Estats Units rebem els grafitis, plens de color. Utilitzant la difícil tècnica de l’esprai, aconsegueixen crear la tercera dimensió a la paret del carrer. Darrera s’amaga tot un món de codis secrets, de paraules en clau que només qui els crea les coneix.






Ja veieu que els nostres símbols pintats provenen de tot arreu, de cultures de més de 4.000 anys, de països exòtics, d’idiomes estranys, etc.



Activitats

  • Cerqueu grafitis a les parets dels carrers per on passeu i esbrineu el que volen dir.
  • Elaboreu un dibuix simbòlic que representi a tots i cadascun del vostre grup. Poseu-hi color.



 Retorn a l'índex A l'activitat següent