|
Història.
Les primeres noticies de la vila de Bagà daten del 839, quan Bagà es deia Sant Sebastià, i formava part del comptat de Cerdanya i al Bisbat d'Urgell. Posteriorment, el Baró de Pinós va triar com a capital i va dissenyar una vila nova, emmurallada, això succeïa a l'any 1233, d'aquells època queden encara algunes restes.
Les baronies de Pinós i Mataplana, com a senyors de Bagà, van fer de la població una de les més riques, amb força ramaderia i, especialment, una referència en la manufacturació de llana que exportava a altres mercats.
En els segles següents, la població de Bagà va patir les guerres, les epidèmies, incendis i un gran bandolerisme, que provocà una gran disminució de la població.
A finals del segle passat i principis del XX, va iniciar-se la implantació d'indústries tèxtils, les explotacions mineres de carbó, tot plegat amb l'increment del comerç va ajudar a recuperar la força econòmica i social de la vila.
Però ha estat en els darrers anys quan Bagà ha augmentat gràcies al sector de serveis per un turisme cada vegada més nombrós.
Actualitat.
Avui en dia, Bagà és un referent obligat per a tots aquells que volen conèixer la natura. Així, es pot visitar el Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb una superfície de 41.342 hectàries, és el parc natural més gran de Catalunya i de gran interès per la seva diversitat geològica, la vegetació i la fauna.

La vila de Bagà disposa d'un gran nombre de serveis: ajuntament, assitència sanitària, servei municipal d'aigües i gas, biblioteca, zona esportiva, escola i institut, llar d'infants, residència d'avis, cases rurals, hotels, restaurants, cases de pagès com Cal Caseta, Creu de l'Om, l'Hospitalet o el Mirasol.
Festes.
Tenim moltes festes i costums tradicionals de molt valor històric. Entre totes destaquem l'aplec de Paller, un aplec que es fa el primer diumenge de setembre a l'església de Paller (es va contruir entre l'any 1747 -1748) on fem missa en honor a la verge de Paller i després es fan ballets; fira de tardor o fira de tots sants, on tots els comerciants de la vila fan parades al carrer i pugen molts venedors ambulants d'altres pobles; la fia-faia, es fa a la plaça Catalunya el dia 24 de desembre, on es fa una foguera i tots els vilatans porten una palla molt gran que es cremarà;

la festa de l'arròs, que es fa a la plaça Galceran de Pinós el segon diumenge de febrer, on es reparteix arròs per tothom que ho desitgi;

la setmana medieval, celebrada la segona setmana de juliol. En aquesta festa, els carrers del casc antic de Bagà tornen al segle XV-XVI i fan coses dels antics mercats medievals com vendre coses i fer actuacions teatrals i musicals de l'època.
|