Formació en MAV en centres educatius
   
Enrera
Equips, eines i llenguatge del so
Imprimir
Pràctica S180. Altres formats
   
Per fer aquesta pràctica necessiteu el fitxer s180.rtf que teniu a la carpeta fitxers/so.
   
 

A la pràctica S179 heu vist els fitxers de so més usuals, però n'hi ha molts més. Ara en veureu alguns.

Fitxers codificats

OGG: fitxers comprimits amb el format Ogg Vorbis. Aconsegueixen uns nivells de compressió semblants als de l'MP3 (12:1 aproximadament) però amb millor qualitat. La principal diferència que hi podeu trobar és que es tracta d'un format lliure (cap empresa és propietària d'aquesta tecnologia). Podeu reproduir i codificar aquests fitxers amb l'Audacity.

MUS: aquesta extensió la comparteixen tant el Music Time com el programa Music, però els fitxers elaborats amb un programa no són compatibles amb l'altre. El sistema de codificació és similar al sistema emprat pels fitxers MIDI: guarden les dades d'interpretació de les cançons i, per tant, el volum dels fitxers és molt petit.

QT: és l'extensió emprada per als fitxers del programa Quick Time propietat d'Apple. És molt usat per visualitzar i escoltar documents audiovisuals d'internet (streaming). Podeu reproduir els fitxers amb el Quick Time Player; per codificar-los necessiteu un programa específic.

MOD (ProTracker): és originari de la Commodore Amiga. Té moltes limitacions; es pot reproduir amb el Winamp.

XM (FastTracker II): també prové de l'entorn Commodor Amiga. Permet treballar de dues maneres: amb samples i instruments. Es pot reproduir amb el Winamp.

IT (Impulse Tracker): com l'anterior, ofereix la possibilitat de treballar amb samples o instruments, i també té l'opció d'introduir les notes en temps real. A més, però, incorpora un compressor d'àudio (MMCMP) molt potent. El podeu reproduir amb el Winamp.

VQF (TwinVQ (Transform-domain Weighted Interleave Vector Quantization)): es tracta d'un format de codificació millor que l'MP3; aconsegueix codificar amb una relació 18:1, però necessita més temps per codificar els fitxers i usa molts recursos del sistema per reproduir-los. Es poden reproduir amb el Winamp.

 
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Cerqueu al vostre ordinador si hi ha algun fitxer en els formats anteriors.


  2. Reproduïu els fitxers que hagueu trobat.
  3. Obriu el fitxer s180.rtf.
  4. Ompliu-lo seguint el model:


  5. Deseu-lo a la carpeta del curs amb el nom s180_1.rtf i imprimiu-lo.
   
 
Amunt