PRÀCTIQUES DE LABORATORI.
En la segona avaluació del curs 2006/07, els alumnes de 3C i 3B
van realitzar la següent pràctica:
OBSERVACIÓ
DE COLÒNIES DE MICROORGANISMES DEL NOSTRE ENTORN
En aquesta pràctica vam comprovar com existeixen una gran diversitat
de microorganismes en el nostre entorn. Vam utilitzar medis de cultius:
són uns plaques de plàstic amb una substància gelatinosa
al seu interior i que conté l'aliment per que els microorganismes
es desenvolupin.
PROCEDIMENT
Primer pas: Agafem la mostra, simplement amb un bastonet fem un
"frotis" a la superfície o la zona a estudiar. Les mostres
son: mostres de superfícies (fulles del llibre, taula, boli, les
parets, el terra), les mans (comparar netes i brutes), aigua estancada
i terra d'un hort.
Segon pas: Sembrem!! Si, si, com si es tractés de mongeteres,
sembrem la mostra en un medi de cultiu. Aquest medi de cultiu és
com si es tractés de una terra bona i fèrtil, que utilitzen
les plantes per créixer; però els microorganismes per créixer
necessiten NUTRIENTS, HUMITAT I TEMPERATURA. El medi de cultiu, com ja
hem dit, proporciona nutrients i humitat als microorganismes, però
la temperatura, els hi proporciona L'ESTUFA. El medi de cultiu per tant,
s'ha d'incubar: 2 dies a 37 ºC.
Us adoneu que aquesta Tª és la
nostra temperatura corporal!! Per això som tan susceptibles a agafar
quelcom malaltia microbiana!!
Tercer pas: un cop s'ha incubat la placa amb les mostres sembrades,
s'observa les plaques sembrades. Es comprovarà la PRESÈNCIA
O ABSÈNCIA de microorganismes.
Va se molt curiós veure les COLÒNIES:
que són una agrupació de microorganismes, rodones i uniformes
que es veien en les plaques. Són les que podeu veure en les
fotografies!! La diversitat de color i forma ens indica els diferents
microorganismes que existeix en la mostra. No hem pogut identificar els
microorganismes al no disposar de medis de cultius selectius.
Els alumnes que van realitzar aquesta
pràctica es van sorprendre en comprovar la quantitat de microorganismes
existents en les mans, l'àrea de treball i en les aigües estancades
i la terra d'un hort.
CONCLUSIONS
Estem exposats a molts microorganismes, alguns poden ser patògens,
per tant hem de procurar tenir bones pràctiques d'higiene
per no patir cap malaltia relacionada amb microorganismes (bàsicament
bacteris). Les bones pràctiques d'higiene són netejar-se
les mans abans de menjar, no veure aigua que no sigui potable (no de qualsevol
bassa) i rentar totes les hortalisses abans de menjar-les (per si queden
restes de terra)