1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 


La terra d'en Xavier Solà
El professor Xavier Solà ens presenta la seva terra, la Vall d'Hostoles i el riu Brugent, en una guia de butxaca



SOLÀ I COLOMER, Xavier; BOTA COS, Cristina. La vall d'Hostoles i el riu Brugent. Guies de Patrimoni Local. Any de publicació: 2011. Número pàgines: 179. ISBN: 978-84-96747-83-8

Vaig néixer i he viscut quasi tota la meva vida a Sant Feliu de Pallerols, a la capçalera de la Vall d'Hostoles, on neix el Riu Brugent, al sud de la Garrotxa. De les nombroses passejades, de les mil històries que m'han contat, de la gent que he anat coneixent, ha nascut un amor profund cap aquesta terra. Després he estudiat història, i he pogut remenar els arxius, documents de les notaries i pergamins dels masos. D'aquesta manera, i encara més profundament, he pogut entendre la història dels meus avantpassants, generació rera generació, i ha crescut l'estima cap a aquest entorn natural i històric privilegiat.

Poc a poc he anat recollint dades de les viles, parròquies, castells i masies. He anat publicat algun o altre treball. I finalment, com a síntesi, juntament amb la meva companya Cristina Bota, la Diputació de Girona ens ha editat aquesta guia de butxaca.

La guia pren com a referència el riu Brugent, com a element natural vertebrador dels tres municipis que hi discorren les seves aigües: Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles i Amer. Tota una llarga vall -coneguda en el seu tram alt com a Vall d'Hostoles-, que segueix una gran falla, i que en la part baixa s'obre en una gran plana, fins arribar al Ter. El riu ha determinat dos paisatges força diferenciats, segons la vessant, l'un soleill i sec, al costat nord i est, de tipus mediterrani i l'altre més ombrívol i humit, al sud i oest, seguint la falda del Collsacabra, de tipus continental.

Més enllà d'una geografia unitària, la història és l'altre gran fil conductor, representada amb una sèrie de personatges, viles i edificis. Sense dubte, el moment primordial de configuració es dóna a l'Edat Mitjana, on els senyors feudals del castell d'Hostoles i els abats del monestir d'Amer sotmetien als pagesos de remença als mals usos i a altres vexacions. I és precisament aquí on tindrà lloc la revolució més important d'Europa a finals del segle XV, encapçalada per Francesc de Verntallat, quan s'aboleix la servitud de la gleva i s'obren esperances a la llibertat del món modern i contemporani.

Tot plegat és un convit perquè vingueu a conèixer aquest magnífic i desconegut territori de Catalunya!

Març de 2012
Xavier Solà


L'art barroc a les comarques gironines
La història moderna del monestir de Santa Maria d'Amer
Dades i publicacions de l'autor


© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric