Mòdul 7

Pràctica 1: Instal·lar un servidor de pàgines web i d'aplicacions Java
Tornar presentació tema
    Pràctica 1 Pràctica 2 Pràctica 3 Pràctica 4 Prąctica 5 Prąctica 6 Prąctica 7 Prąctica 8 Prąctica 9 Prąctica 10  
 

En aquesta pràctica instal·laràs en el teu ordinador un servidor de pàgines web que és capaç d'entendre programes escrits en java.

Cada cop que obres una pàgina navegant per internet estàs interactuant amb un servidor de pàgines web. Escrius una adreça en el teu navegador, el teu ordinador es connecta al servidor que has demanat i n'utilitzes el seu servei de web.

Tots els servidors web poden cedir pàgines estàtiques i molts d'ells treballen també amb pàgines dinàmiques. El servidor les tracta de forma molt diferent. Les pàgines estàtiques (.htm,.html) són molt fàcils de tractar. L'Apache, o el software de servei web que funcioni al servidor, llegeix del seu disc dur el fitxer que ha solicitat l'usuari client i li tramet tal qual, sense modificacions.

Les pàgines dinàmiques (.jsp,.asp,.php), en canvi, es construeixen en el moment que l'usuari les demana, a partir de codi de programa. Quan crides una pàgina dinàmica estàs demanant al servidor que et construeixi una pàgina a mida en funció de les dades del programa. D'aquesta forma la pàgina web pot identificar qui ets, presentar-te dades vives, adaptar-se a les teves demandes. Esdevenir, en definitiva, un instrument completament interactiu.

En aquesta pràctica instal·laràs un servidor de pàgines web dinàmiques en el teu ordinador. Aquest programa llegeix programes escrits en Java i pàgines web dinàmiques preparades per a Java, les JSP.

 
     
  El servidor: Resin  
     
 

Et proposem treballar amb Resin. Hi ha una oferta bastant àmplia de servidors web-Java, des de programes amb un altíssim cost de llicència a servidors completament gratuïts (Tomcat potser és el més famós). Nosaltres treballarem amb un servidor que és gratuït. No pensis, però, que per gratuït no té qualitat: amb Resin podries muntar una web professional de milers de visitants al dia. No necessàriament el software car és millor!

Com podràs comprobar, Resin és bastant senzill, s'instal·la amb facilitat, treballa bé amb ordinadors petits i és sòlid i ràpid. El que necessitem per a les nostres pràctiques i qualsevol aplicació convencional.

Instal·lem el programari i després observaràs com funciona.

 
     
  Instal·lació i arrencada del servidor  
   
 

1) En primer lloc necessites els fitxers de distribució dels programa. Els pots trobar a la pàgina web de Caucho, propietària de Resin. Aquí instal·larem la versió actual en el moment d'escriure la pràctica: la 3.0.9. És possible que en aquests moments la darrera versió tingui un altre número. Si pots, fes les pràctiques amb la 3.0.9: podria haver diferències en el fitxer de configuració. Descarrega't la distribució que t'interessi en funció de si treballes amb Windows o Línux.

2) La distribució consisteix en un fitxer que conté el directori resin-3.0.9 comprimit. Descomprimeix-lo en el lloc on vulguis que quedi instal·lat el servidor, per exemple, a c:\java\. Un cop descomprimit t'ha de quedar un directori c:\java\resin-3.0.9 amb els totls fitxers de la distribució.

3) Entra a la carpeta c:\java\resin-3.0.9. Trobaràs un fitxer setup.exe. Executa'l. Et mostrarà una finestra com aquesta:

 
 
 
 


Si no tens instal·lat cap servidor de pàgines web a l'ordinador, només et cal picar sobre el botó 'OK'.

4) En el mateix directori, trobaràs un fitxer httpd.exe. Executa'l. T'ha de produir una sortida com aquesta:

 
   
     
  5) Obre el teu navegador i demana la següent adreça: http://localhost:8080. T'apareixerà la següent pàgina:
 
     
   
     
 

El teu servidor Java està funcionant .

Si el teu ordinador disposa de gestió de serveis (W2000, W2003, XP) pots fer que el servidor arranqui com a servei a l'engegar l'ordinador. Per a crear el servei has d'escriure des de la cónsola:

C:\java\resin-3.0.9\httpd -install

Per a eliminar-lo:

C:\java\resin-3.0.9\httpd -remove

 
     
 

 
     
 


Instal·la el servidor com a servei només quan el tinguis en producció. Mentres estiguis programant la teva web és millor utilitzar-lo com a programa, et permetrà arrencar-lo i parar-lo amb més facilitat.

 
     
  Una pàgina dinàmica elemental  
     
 

Probarem el funcionament del servidor escribint una pàgina web dinàmica.

El servidor reconeix les pàgines dinàmiques perquè porten l'extensió .jsp. A la pàgina que estem a punt de crear li direm presentacio.jsp. Ha de tenir el següent contingut:

 
     

<html>
<% java.util.Date dataactual = new java.util.Date(); %>
Bon dia a tothom, Avui és <%=dataactual%><br><hr>
Operacions matemàtiques: <br>
2 + 2 = <%=2+2%> <br>
L'àrea d'un cercle de 2.5 m de radio és de <%=(Math.PI*2.5*2.5)%> m<sup>2</sup>.
</html>

 
     
 

Enregistra el fitxer presentacio.jsp a la carpeta arrel del servidor: c:/java/resin-3.0.9/webapps/ROOT/.

Amb el navegador, crida la pàgina que has escrit: http://localhost:8080/presentacio.jsp El servidor t'ha de retornar aquest ressultat:

 
     
   
     
  Què ha passat?  
     
 

Si estudies el codi de la pàgina web observaràs que a més de les etiquetes típiques de qualsevol pàgina (<html>,<br>,<hr>...) n'hi ha algunes una mica diferents: comencen amb <%= i acaben amb %>. Aquestes etiquetes són les que dónen contingut dinàmic a la pàgina

El servidor segueix aquests passos per a servir-nos la pàgina:

1) Resin, que escola en el port 8080, rep la demanda de pàgina que li enviem des del navegador, http://localhost/presentacio.jsp.

2) Carrega el codi de la pàgina web llegint-la des del disc dur i comença a rastrejar el codi buscant marcadors especials. A la pàgina que has escrit n'hi ha de dos tipus: <%, <%=. El primer (la parella <% %>) li diu al servidor que tot el que hi ha a dins dels marcadors és codi Java que ha d'executar. El segon (la parella <%=%>) li diu que entre les etiquetes hi ha una expressió que s'ha d'imprimir a la pàgina web.

3) El servidor va executant el codi de les etiquetes. En el moment que es troba <% java.util.Date dataactual = new java.util.Date() %>, es crea una variable de tipus Date i es guarda a la memòria. Quan troba aquesta <%=dataactual%> sap que ha de substituir l'etiqueta pel valor de la variable dataactual. Quan es troba aquesta etiqueta <%=2+2%>, el servidor sap que ha d'executar la suma i retornar el valor.

4) Un cop repassat tot el codi de la pàgina, el servidor ens envia una versió modificada de presentacio.jsp. Ha tret totes les marques <% i <%= i, quan és el cas, les ha substituït pels valors demanats.

Observa el codi font de la pàgina que ha rebut el nostre navegador:

 
     

<html>
Bon dia a tothom, Avui és Sat Oct 23 09:45:45 CEST 2004<br><hr>
Operacions matemàtiques: <br>
2 + 2 = 4 <br>
L'àrea d'un cercle de 2.5 m de radio és de 19.634954084936208 m<sup>2</sup>.
</html>

 
     
  Estan totes les etiquetes del llenguatge html però cap de jsp.  
 

Ara que ja tens el servidor instal·lat i funcionant, anem a veure algunes coses que poden fer les pàgines web dinàmiques en format JSP.

 
     
    Tornar al principi