Español  English
 Dislexic icona del programa

Plantilla amb ajudes per a la lectura i l'escriptura.

Plantilles per a processadors de text que permeten l'ús de recursos d'accessibilitat al text escrit.

Dislexic25:

23/2/2022 - 1. Actualització de la configuració de la plantilla dislexic25.ott per canvis en la versió Libre Office 7.// 2.Nova macro ("Descriu") que llegeix les descripcions que haguem afegit a una imatge o un gràfic.

Millora l'autonomia dels documents generats a partir de la plantilla, de manera que continuen plenament funcionals en qualsevol carpeta de l'ordinador:

 1. Plantilla per a Libre Office Writer millorada amb un funcionament igual d'automàtic i d'amable que la de MS Word.
 2. Una vegada configurat dislexic2 a l'ordinador, es poden guardar els documents generats en qualsevol ubicació de l'ordinador i funcionaran totes les seves funcions, inclosa la síntesi de veu, tant amb MS Word com amb Libre Office Writer.

Dislexic24:

Simplifica les opcions de dislexic23 i afegeix una nova plantilla:

 1. Plantilla per a Libre Office Writer amb les mateixes funcionalitats amb la seva pròpia "barra d'eines".
 2. Per a MS Word només incorpora una plantilla vàlida per a qualsevol versió del programa. No s'inclou la versió per a MS Office 2010 i posteriors perquè la incorporació de la seva barra d'eines és complicada i, a més, pot produir confusions en quedar incorporada al programa (apareix en qualsevol dels documents MS Word i no només en els generats a partir de la plantilla, que són els únics en que realment funciona).
 3. Permeten adaptar el format del text a les preferències de l'usuari (tipus i grandària de la lletra, la separació entre lletres, paraules i línies). També es pot controlar la velocitat de la síntesi de veu, passar text a fitxer d'àudio, fer que llegeixi mentre escrius. Així matexi, incorpora un diccionari de text predictiu en el que es poden guardar "frases" (pensat per a que serveixi com a comunicador per alumnes amb dificultats de parla).
 4. Aquestes plantilles reconeixen 7 idiomes (català, castellà, anglès, francès, italià, alemany, italià i portuguès), tan per l'ús de les síntesis de veu com per als diccionaris predictius.
  <es poden configurar per a molts altres idiomes, només cal demanar-s'ho a l'autor - agassol@xtec.cat>
 • Dislexic24: carpeta comprimida amb tots els elements pel funcionament de la plantilla dislexic24 (inclou plantilla per a MS Word i plantilla per a Libre Office Writer)
 • dislexic24-Instruccions
 • dislexic24_video-presentació
 • dislexic24_video-configuració inicial
 • _Instala_passes

 • * Els ordinadors que el Departament d'Educació de Catalunya, al que vaig assessorar, va enviar als centres docents el curs 2019/20 tenien ja instal·lades síntesis de veu en català, anglès, español, francès i alemany (incomprensiblement van deixar de incloure-les a partir del 2020-2021).

Dislexic23:

Amplia les opcions de dislexic22 afegint:

 1. Permet convertir a fitxer d'àudio un text o la part seleccionada d'un text. Pot ser útil per memoritzar (poesia, paper de teatre...) o repassar, etc. 

Dislexic22:

Amplia les opcions de dislexic21 afegint:

 1. Facilita l'ús de text predictiu en diferents idiomes actualitzable per l'usuari. Pot ser adient també per a persones amb mobilitat reduïda.
 • Dislexic22: carpeta comprimida amb tots els elements pel bon funcionament de la plantilla dislexic22
 • dislexic22-Instruccions
 • dislexic22-Instrucciones_esp

Dislexic21:

 1. Plantilla per facilitar l'accés al text per a persones amb dislèxia o d'altres dificultats davant el text escrit.
 2. Facilita l'ús de recursos del MS Word (corrector ortogràfic, sinònims, separació entre lletres, interliniat, idioma, tipus i grandària de lletra...) i síntesi de veu (controlant la velocitat, el text a llegir -la sintesi de veu automàticament s'adapta a l'idioma del text-, que llegeixi mentre escrius...).
 3. Permet canviar paràmetres de la plantilla per adaptar-se a l'edat i les preferències de l'usuari.
 • Dislexic21: carpeta comprimida amb tots els elements
 • dislexic21-Instruccions
 • dislexic21-Instrucciones_esp

Dislexic1: incorpora un format de pàgina amb tipus de lletra i separació entre les lletres basats en paràmetres d'estudis que han demostrat que faciliten la lectura a persones amb dislexia.

 • Dislexic1: Versió eliminada perquè aplicava paràmetres d'uns primers estudis sobre formats per dislèxia (2012) que posteriorment s'han demostrat inadequats.