LES
POMES
Fruit
carnós i complex de la pomera, del tipus pom, de forma esferoïdal
o més o menys rodonenca, d'un diàmetre comprès generalment
entre 3 i 10 cm, de color generalment verd, groc o vermell, de pell prima,
comestible i de sabor acídul o més o menys àcid i dolcenc
o més o menys dolç, del qual hom obté la sidra i altres
begudes. Les pomes reben diversos noms segons llurs dimensions, color, sabor,
forma, etc., i, encara, segons les contrades. Hom se la menja amb pell o pelada,
cuita o amb xarop o compota. És emprada per elaborar melmelades. Es
conserva molt bé. Té propietats laxants. A cada 100 g hi ha
84 g d'aigua, de 9 a 15 g de glúcids, i a més conté proteïnes,
aminoàcids, lípids, minerals, vitamines, àcids orgànics,
pectina, polifenols i èsters. La producció de pomes, tradicional
a les regions plujoses i als petits regadius dels Països Catalans, ha
canviat de signe d'ençà de la generalització del conreu
en plantacions regulars, iniciades a la regió de Lleida cap al 1955.
Eren pomeres altes, plantades cada 6 o 7 metres, que vol dir de 250 a 300
per ha. Hom anà seleccionant les varietats, que han restat reduïdes
a quatre de dominants: starking, amb un 30% dels arbres, bellesa de Roma,
amb un 25%, golden, amb un 10%, stayman, amb un 8%. Aquell any els Països
Catalans ja colliren prop d'una quarta part de les pomes de l'estat espanyol.
En acabar els anys cinquanta la regió de Lleida, amb 280 000 qm, i
la de la Seu d'Urgell, amb prop de 100 000, destacaven en la producció
catalana. El 1960 havia entrat en la plantació comercial el País
Valencià, que per ell sol ja representà una sisena part de la
collita espanyola; i la regió de Perpinyà, on el conreu s'havia
iniciat de prou abans, contribuí a la producció amb 70 000 qm.
El 1964 la regió de Lleida assolí el mig milió de qm,
mentre la de Girona, que deu anys enrere li era comparable, no assolia els
20 000. El 1968 la poma s'havia imposat entre les altres fruites fresques
i seques, amb una producció comparable a la de la pera i el préssec
junts, i només superada per la taronja i la mandarina. La regió
de Lleida assolí el milió de qm i mantenia una taxa d'increment
d'un 20% anual. L'any 1982 la producció de pomes als Països Catalans
fou de 4 875 650 qm conreats en 28 510 ha. Lleida era la regió amb
la producció (2 911 340 qm) i la superfície conreada (14 484
ha) més alta de tot l'estat espanyol. La producció catalana
dins l'estat espanyol representà la meitat de l'espanyola (8 916 500
qm).
