El cas Alaska Sanders

La investigació d'un assassinat després d'onze anys d'haver passat pot donar moltes sorpreses

Índex

Fitxa

portada
Títol El cas Alaska Sanders
Autor Joël Dicker
Traductor Josep Alemany Castells
Editorial La campana
Pàgines 592

Comentari

Sabeu allò que es poden explicar les històries sense haver-ne de repetir els detalls? Sí, oi? Doncs sembla que l’autor ho ignora. Al llibre li sobra per aquesta senzilla regla una tercera part de les pàgines. És un dels factors que el fa pesat.

Una altra raó que fa pesat el llibre és l’abús dels flash-backs. La trama transcorre l’any 2010, però narra la investigació d’un crim comès el 1999. I quan se cita una acció que va passar, l’autor ens transporta al passat sense raó de continuïtat i moltes vegades desvia l’atenció de la trama.

L’argument va saltant del passat al present i barrejant el cas investigat amb la vida d’un escriptor (el narrador en primera persona) que acompanya la policia. Ja d’entrada aquest binomi és poc creïble perquè la policia no investiga amb civils, però vaja, deixem-ho estar i acceptem-ho com a llicència narrativa. Tot i això, aquesta segona trama paral·lela a la investigació criminal llasta la narració i li treu ritme.

Finalment, el darrer factor que el fa pesat és la contínua referència a un llibre anterior del mateix autor, La veritat sobre el cas Harry Quebert . Si no l’has llegit (ni ho faré) el fet que vagi sortint aquest personatge no aporta res sinó que afegeix pes mort a la narració.

Si poguéssim treure, doncs, tota aquesta ferralla narrativa, podria quedar una novel·leta negra distreta amb diferents girs argumentals que poden captar la nostra atenció. Però això voldria dir que tindríem un llibre reduït a la tercera part, aproximadament unes dues-centres pàgines d’acció i d’interès.

Valoració

★★☆☆☆