Logo
contacta
 

El Mont i la Calma: racó literari

 
Jacint Verdaguer s’estigué al Mont, aconsellat per amics de Banyoles, del 25 de juliol al 9 de setembre de 1884, treballant en el poema Canigó, del qual diu en una carta al seu amic Collell: “Veig el Canigó cara a cara i faig amb ell algunes enraonades”. Encara hi va tornar tres o quatre dies d’agost de 1885.
Poso a continuació la descripció que va fer del panorama que es veu des del Mont, que això no ha canviat gaire. Com és normal en ell, aquest visió té caires imaginatius i religiosos, que li donen la seva personalitat.

“L’espectacle que es descobreix, tant des del terrat de la casa com des del Pedró, que està al cap de la serra, darrere el santuari, és meravellós. Des d’ací es veu tota la serralada del Pirineu, des de Puigmal fina a la mar, renglera d’enormes muntanyes que des d’ací semblen dominades per l’ample i alterós Canigó. Aqueixa té a llevant les de Maçanet de Cabrenys, que amb els seus merlets recorden les de Montserrat; les Salines; el coll de Panissars, dominat pel castell de Bellaguarda; Requesens, tron de la Verge d’aquest nom, a la qual demanen els figuerencs la sanitosa tramuntana; el coll de Banyoles, per on passaven fa trenta anys, a rua feta, els contrabandistes; les dues muntanyes de Sant Pere de Roda i Paní, aquesta ficada de peus dintre la mar de Roses. Davant eixa filera de gegants n’hi ha una altra de menys important, mes que no és pas de requetens: Bassegoda, Montnegre, de França, les cingleres de Sant Aniol, i altres que s’allunyen cap a trobar el turó de Sant Antoni i el Taga, formant l’antemural dels Pirineus.
A ponent, més ençà del formidable Pedraforca, es veu arrencar d’aquesta gran cordillera la de Santa Magdalena dins a les Osques de Cabrera; aquí es torç cap a llevant envers el santuari de la Salut, lligant-se amb la serra de Santa Cecília, per formar totes dues plegades el promontori del Far, que sembla una nau de llarga proa que surt d’entre les serres, sobre l’estranya mar de verdor de les Guilleries. La serra de Santa Cecíclia, allargant-se cap a llevant, va a trobar la de Finestres, que, trencada i oberta, és ben mereixedora del nom que el poble li ha donat. Aqueixa muntanya és una branca de Rocacorba, que, encara més altra, sembla una alzina superba que escampa a l’entorn les amples arrels del Puigmal, Camós i Puigsarroca. Damunt de totes i del Montnegre, es veu, allà d’allà, torrejar el Montseny, com si diguéssim el cedre de les muntanyes de Catalunya.
Les altes i llargarudes Gavarres tanquen al sud-oest el magnífic amfiteatre de muntanyes al fons del qual es troba la del Mont Begur, i les Escales d’Hanníbal es veuen negrejar més a Orient, i les dues viles que s’hi enfilen blanquegen com dos tudons, quiscun en el seu arbre.
¡Quantes dotzenes de pobles i viles es veuen des d’aqueix incomparable mirador: des de Figueres, la reina del pla, fins ala immortal Girona, que, recolzada a la serra dels Àngels, sembla repassar el compte de ses glòries, tot emmirallant-se en el Ter, que corre a ses plantes! Més ençà es veu Banyoles, amb el seu hermós estany, flor d’aqueix paisatge, que el perfuma amb la dolça flaire de la seva fe i amb l’aroma de les seves primitives tradicions. A l’altra banda de la plana, travessant la cinta del Fluvià, que la divideix, s’obira un altre estany, i és el de Castelló, on se sent el misteriós bruel del parell de bous que s’enfonsaren amb son amo, en càstig de la seva avarícia. Part d’allà, un xic a ponent, s’obira amb prou feines Empúries, que en un costat del golf sembla mirar amb enveja la seva germana Roses renéixer de ses runes a l’altre costat.
Més ençà d’aqueixa bella escampadissa de pobles, més ençà de l’Empordà i de sa Garrotxa, al peu del Mont, mostra encara algun dels merlets de la seva corona, Besalú, la pàtria del comte Tallaferro, tan gran com oblidat de la mussa catalana. Més cap al nord es veu Argelaguer, la pàtria de Sant Dàmas; Castellfollit, poble que se n’és pujat, com una cabra, al cim d’una roca, i, per damunt, Olot, més atrevida encara, asseguda entre les boques de volcans apagats, i a les plantes de la seva patrona, la Verge del Tura.”

També copio fragments del poema dedicat, des del Mont, als amics de Banyoles.

A MOS AMICS DE BANYOLES

El puig del Mont està voltat de núvols
Que en gros ramat del Pirineu davallen,
S’enfilen als tossal, i les valls fondes
Omplen de borrallons de negra llana.
El Mont, verdós i encara jovenívol,
Sembla un gallard minyó dins sa mortalla.
Un buf del Canigó l’esqueixa, i s’obre
Com finestra del cel la nuvolada,
Deixant-ne veure, plana avall, Banyoles,
amb l’estany cristal•lí que l’emmiralla.
...
S’enfonsa el sol del Pirineu darrera,
Mentre surt de la mar la lluna pàl•lida;
Mes sa claror no romp la nit obscura,
Llosa que cau sobre la immensa plana.
Qui ara es trobés vora l’estany veuria
Florir el cel hermós dintre de l’aigua...
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu