Logo
Contacta
 

Liors des de Sant Marçal


Descripció de l'itinerari

Més informacions
 
 
Interès de l'itinerari
Salt d'aiguaEls sots que formen la capçalera de la riera d’Arbúcies, al vessant nord del Montseny, són ombrius i de vegetació abundant. La varietat hi és assegurada, amb predomini del faig o de l’alzina, segons l’orientació del terreny. L’aigua s’escorre i salta pels nombrosos sots, formant clotades bellíssimes. Per tant, l’atractiu paisatgístic és garantit. Però m’ha mogut sobretot un motiu literari: el nom de Liors/Lliors (transformat en Liost), que va escollir el poeta Jaume Bofill. Hi aneu per un motiu o altre, l’excursió no us decebrà.
No cal dir que convé aprofitar l'ocasió per visitar l'antic monestir de Sant Marçal, que és a tocar.
Aproximació

A Sant Marçal ens hi podem acostar des de Sant Celoni, per Santa Fe, o des de Viladrau, i encara des d’Arbúcies, en aquests dos casos passant pel coll de Gomares.

Característiques tècniques
Durada: 2:42 h.
Desnivell: 500 m.
Distància: 10,4 km.
Dificultat: Fàcil-mitjana. Cal saber orientar-se.
 
Recomanacions
Malgrat que hi ha abundància de torrents, no es pot garantir que l’aigua sigui potable. Excursió que es pot fer durant tot l’any, encara que és recomanable quan la fageda és més interessant.
 
Descripció del recorregut
 
Coll de Sant Marçal – Arimells – Casanova dels Crous – La Collada – Liors – Rocs Cremats – Coll de Sant Marçal

Taula dels Tres Bisbes 0:00 h. Coll de Sant Marçal. 451770 – 4628429 – 1100. Abans de començar l'itinerari pròpiament dit fem una petita marrada per visitar dos llocs importants que es trobem al costat mateix del coll: l'antic monestir de Sant Marçal, del qual avui dia queda l'església i les estances reconvertides en hotel, i la font Bona, que es troba un centenar de metres més enllà.
Sortim del costat de la Taula dels Tres Bisbes, seguint un camí (NNE) amb marques grogues (hi ha un pal de la ruta de Josep M. de Segarra que ve de Viladrau). Baixa dret per la fondalada i aviat entra al bosc. Passem algunes pistes de desembosc i arribem al revolt d’una pista més bona (12’; 1.000 m), que baixa de la carretera prop del lloc d'on hem sortit i per on tornarem. La seguim uns metres avall i l’abandonem per continuar a l’esquerra. El camí fa giragonses dins la fageda i passa alguna altra pista fins que, prop ja del torrent del Rigròs, desemboca en una pista (13’; 886 m). La seguim a l’esquerra i passem el torrent. Cal estar atents, perquè un centenar de metres enllà abandonem la pista i pugem un marge. El camí és poc evident, però hi ha abundància de fites. Seguint les fites i aquest nou camí en lleugera pujada arribem a una casa.

0:30 h. Arimells. 452177 – 4629336 – 915. Masia important, que havia servit de casa de colònies i avui és habitada, encara que sense activitat econòmica. Continuem (N) deixant a l’esquerra la pista d’accés a la casa. El camí ens retorna a la pista, que seguim uns metres i en un revolt la deixem a la dreta i baixem a passar el sot del Corral.

0:39 h. Casanova dels Crous. 451967 – 4629724 – 853. Masia amb diversos edificis i ara dedicadaCasanova del Crous a recés. Passem davant la casa i continuem (N) per la pista superior que travessa el sot de la Casanova dels Crous i després pren la direcció NE.

0:48 h. La Collada. 452246 – 4630034 – 882. Cruïlla important al NW del Puig Serbós. Deixem una pista a la dreta i dues a l’esquerra i continuem a l’altra banda per un camí que manté la direcció NE. Aviat comença a baixar, passa una pista, més avall una altra, i arriba al costat del sot del Faig Gros dels Crous, que seguim avall. Som prop del lloc on hi havia el pantà dels Crous, ara tapat. Passem a l’altra banda del sot i aviat la nostra pista enllaça amb una de més bona. La seguim a la dreta uns 300 m i la deixem per una altra més rudimentària que surt a la dreta i que ens estalvia una llaçada. Aviat arribem a un cobert i poc més enllà al veïnat.

Porta de Santa Maria de Lliors 1:12 h. Veïnat de Liors. 453230 – 4630447 – 648. És el centre d’un conjunt de cases disperses que hi havia en aquesta vall. L’església de Santa Maria de Liors és romànica del segle XI, malgrat que la major part del que avui es pot veure és dels segles XVII-XVIII. Al costat hi ha el notable casal dels Crous, deshabitat recentment. Abandonant la pista principal, sortim de darrera l’església i per sota el casal (SW) i passem el sot dels Crous. Al cap de 200 m deixem la pista i pugem a la dreta per camí que de seguida va per la carena i després enllaça amb una pista que seguim amunt.

1:33 h. Rocs Cremats. 452851 – 4629759 – 743. Hi trobem una pista Sot de la Casanova del Crousmés bona, que seguim a l’esquerra. Planejant anem a passar el sot de la Casanova dels Crous i després el de Rigròs tot fent llaçades. No l’abandonem per cap trencall fins que arribem a la carretera de Santa Fe a Sant Marçal, a 400 m del punt de sortida. La seguim a la dreta.

2:42 h. Coll de Sant Marçal. Final de l’itinerari.

 
 
Data del recorregut: Itinerari fet el maig de 2008.
 
Mapes útils
Montseny. E-25. Editorial Alpina.
Montseny. 1: 25.000. Dip. de Girona i Barcelona
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu