Boumort des d'Ortoneda


Descripció de l'itinerari

Altres informacions
Perfil de desnivells
Racó literari

Interès de l'itinerari
La serra de Boumort és una muntanya calcària que emergeix al nord de la conca de Tremp, plena d'atractius, i el seu cim, el Cap de Boumort, és un dels millors observatoris de la serralada Pirinenca i també de les planes de Lleida. Malgrat que la part baixa és molt agresta i abrupta amb predomini del pi roig, roures i boixos, a la part alta hi ha abundància de prats quasi alpins i de pi negre, de manera que aquest itinerari ens ofereix una gran varietat de paisatges.

Forma part de la "Reserva Nacional de Caça de Boumort", amb una extensió és de més de tretze mil hectàrees i a cavall de les comarques de l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. Com a tal té una gran riquesa faunística d'herbívors (cérvols, isards, cabirols, daines...), carnívors (guineu, teixó, marta, mustela...) i d'ocells (voltors, falcons pelegrins, àligues daurades, trencalossos...). Nosaltres vam poder veure nombrosos voltors i una parella de cérvols molt a prop.

Aproximació
Cal anar fins a la Pobla de Segur. Venint des de Tremp, a l'entrada mateix de la Pobla de Segur, un cop travessat el pont sobre el Flamicell, girem a la dreta per una carretera local que va al Pont de Claverol, Claverol i Ortoneda (o Hortoneda). Amb uns 13 Km d'una carretera amb molts revolts i estreta arribem a aquest últim poble, on iniciem l'itinerari. Veure Mapa "Ortoneda"
 

Característiques tècniques
Durada: 6:40 hores
Desnivell: 1200 metres
Distància: 23 Km
Dificultat: F-3; T-2. La dificultat tècnica és deguda al fet que els camins de vegades es perden o que no n'hi ha i que, per tant, cal fer servir el sentit de l'orientació, cosa que no és difícil, si el dia és clar, perquè gairebé sempre hi ha vistes de conjunt.
Cobertura mòbil: No comprovada.
 
Recomanacions
Cal estar en forma, perquè és llarga i té força desnivell, encara que es fa pausadament.
Cal anar ben proveït d'aigua. Els abeuradors que es troben no tenen aigua amb garantia sanitària.
A l'hivern es pot trobar neu i en ple estiu pot ser molt calorosa.
 
Descripció del recorregut
 
Ortoneda - Sant Cristòfol - Cap de Boumort - Era del Comú - Ortoneda.
 
Ortoneda. 0:00h; 980a. Sortim d'Ortoneda del punt on s'acaba la pista asfaltada, a la dreta del poble. Continuem per la pista sense asfaltar, travessem el barranc de la Coma de l'Olla i al cap de 900 m (15') arribem al barranc de la Llau de Segan en un revolt pronunciat Seguim una estona més per la pista i abans d'arribar al barranc següent deixem la pista i pugem a la dreta per un camí que s'enfila i gira cap al SE, primer per sobre la riba dreta del barranc de la Llau de Segan i després es va inclinant cap a un barranc secundari que neix a la Borda de Jaume de Sana. Travessa aquest petit barranc (15'; 1100a) i es dirigeix a trobar el llom del Serrat de Segan. Quan hi arriba gira en direcció SE i va pujant aquest serrat per la part soleia i força prop de la carena, tenint tota l'estona a la nostra dreta el barranc de la Llau de Segan.

Bordes. 1:15h; 1385a. Al cap de 45 min arribem a una zona de feixes. El camí es desdibuixa: anem pujant per les feixes, sense canviar la direcció que portàvem. Aviat passem pel costat de la borda de Manyac, que veiem enrunada prop del camí. 15 min després arribem a les bordes de Segan. Per dirigir-nos a Sant Cristòfol pugem a la part alta de la borda i sense camí clar agafem direcció N per pujar la carena que hi ha a sobre. Quan l'assolim ja veiem al nord l'ermita en un coll a l'altre costat d'una clotada. Ens hi dirigim planejant entre les feixes.

Sant Cristòfol. 1:45h. 1550a. És una ermita molt petita i rústega, però molt neta i polida per dins, situada en un collet sota el Montpedrós. En direcció NW tenim una impressionant visió sobre el barranc de la Llau de Perauba, on crida l'atenció una torre cilíndrica sota mateix d'un espadat. A l'est podem veure les carenes que porten al Cap de Boumort, per on pujarem. Per dirigir-nos-hi, doncs, agafem en direcció SSE la pista que arriba a l'ermita, però de seguida la deixem per continuar per la carena de la serra de la Travessa. Quan som a la carena reprenem la pista, fins que aquesta (1700a) comença a planejar. Llavors la deixem i seguim per la carena de la mateixa serra i després per la de la serra de Boumort, enmig de pi roig. Si s'està atent a no abandonar la carena, tot i que no hi ha camí clar sinó només d'animals, no hi ha cap dificultat.

Pista. 2:55h; 1910a. Des d'aquesta pista, que puja d'Ortoneda, podem veure a la dreta el refugi per on després passarem. Travessem la pista i continuem per la carena, buscant els millors passos, fins que arribem al cim, on podem descansar i gaudir del panorama magnífic que se'ns ofereix.

Cap de Boumort. 3:35h; 2077a. Per retornar baixem a un collet que tenim en direcció S i després en direcció W per arribar al petit refugi de Boumort, al costat d'una bassa (20', 1885a). Després, descartant la pista principal, agafem la pista que, pel costat de la bassa, es dirigeix cap a Sant Cristòfol. A partir d'ara tindrem durant molta estona a la nostra esquerra la profunda vall de Carreu i la serra darrere seu. Aviat, també, veiem el coll de l'Era del Comú, vers on volem anar. Al cap de 25 min (1700a), trobem un abeurador molt llarg. El dia que hi vam anar van prendre vol davant nostre una dotzena de voltors. Uns 200 m després de l'abeurador deixem la pista i agafem a l'esquerra un corriol desdibuixat que baixa de biaix cap a uns prats. Quan hi arribem girem a l'esquerra i anem baixant directament vers el coll de l'Era del Comú pel costat esquerra d'un barranc i entre una abundant vegetació de bulbs

Era del Comú. 4:45h; 1500a. És un coll ample on hi conflueixen diversos camins. Agafem una pista que en direcció SW puja cap al turó de la Cogulla, que deixem una mica a la nostra dreta. Després baixem i en la part més baixa del coll (33', 1465a), a mà esquerra surt un grau que baixa cap al fons de la vall del riu Carreu. Hi ha una gran fita que es troba darrera d'un pal de "Reserva Nacional de Caça". Continuem en molt lleugera pujada per la pista i al cap de 7 min deixem la pista (1475a) que s'enfila cap a la Rocalta i trenquem a la dreta sense camí gaire aparent, planejant per l'inici de la carena de la serra del Banyader. Deixem a uns 40 m a l'esquerra una bassa i després unes feixes herbades de l'inici del barranc de la Llau del Tolls (W) i anem en direcció NNW a trobar la carena, on apareix també una pista.

Serra del Banyader. 5:30h ; 1475a. Agafem aquesta pista (N) que segueix tota la carena. Davant nostra s'obre una àmplia vista: en primer terme el poble d'Ortoneda i el Roc de Santa a la seva esquerra; darrere, el Congost de Collegats i les muntanyes que l'encerclen, de les quals destaca la serra de Peracalç a l'esquerra; al fons, els Pirineus. La pista va baixant i després d'una mica més d'una hora arribem a la pista del punt de partida, uns 10 min a l'esquerra del poble d'Ortoneda.

Ortoneda. 6:40h. Final de l'itinerari.
 

Data del recorregut: Itinerari fet el 15-V-2003 amb RR i XL.
 
Mapes útils
Cap dels dos mapes de la zona és prou bo. El mapa de Piolet 1:25.000 no posa la majoria dels camins. Curiosament aquests es troben més al mapa comarcal 1:50.000 de l'ICC, que és correcte, però té errors de dibuix del camí a l'inici de la pujada al barranc de la Llau de Segan.
 
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu