EMPÒRION I ROMA

Al segle III a.C. la situació en el Mediterrani occidental ha canviat molt: Roma ha conquerit tota la península Itàlica i s'ha convertit una nova potència. L'altra gran potència és Cartago, que domina el nord d'Àfrica, el sud de la península Ibèrica i les illes -Sicília, Còrsega, Sardenya i Eivissa. Empòrion, igual que Massàlia i les altres colònies gregues, esdevé aliada de Roma, en contra dels qui de sempre eren els seus competidors comercials, i ofereix als romans una base d'operacions fonamental durant la segona guerra púnica, que té com a un dels escenaris de l'acció la península ibèrica. En efecte, el general cartaginès Anníbal va prendre la ciutat ibèrica de Sagunt, aliada de Roma, i després es llença amb un gran exèrcit cap a Itàlia, travessant els Pirineus i els Alps. El 218 a.C. els romans desembarquen a Massàlia per tallar-li el pas, però hi arriben massa tard i una part de les seves tropes naveguen fins a Empòrion per dur la guerra als cartaginesos que resten a la península ibèrica. Durant tota la guerra Empòrion va oferir un port segur per rebre reforços i subministraments per a les tropes romanes que lluitaven a la península Ibèrica.

Així doncs, en la intervenció romana a la península ibèrica a partir de la segona guerra púnica (218 a.C.) Empòrion esdevé aliada de Roma contra els cartaginesos. En vèncer Cartago a les guerres púniques, Roma s'apodera de les antigues possessions cartagineses a la costa mediterrània de la península Ibèrica i es converteix en la senyora indiscutible del Mediterrani occidental. En els dos segles següents els romans van conquerint la península ibèrica. En aquest procés Empòrion segueix servint d'entrada d'homes i de productes provinents d'Itàlia, És un període de gran prosperitat per a la colònia focea, ja que en surt econòmicament beneficiada i conserva alhora el seu autogovern polític com a recompensa a la fidelitat mantinguda en la seva aliança amb Roma.

Al costat d'Empòrion els romans instal·len un campament militar, que amb el temps esdevindrà una nova ciutat, poblada per romans i independent de la grega. Amb el temps l'entorn d'Empòrion s'ha anat romanitzant i, no gaire temps després, els grecs i els ibers que vivien a la ciutat grega reben la ciutadania romana i tots dos nuclis urbans s'unifiquen en una sola ciutat anomenada Emporiae. Malgrat la prosperitat econòmica, la fundació d'una ciutat romana al costat de la grega provoca a la llarga la integració cultural i política a l'Imperi romà.

 

Andron o sala de simposis, amb mosaic, s. II-I a.C., Empúries (S.G.). A la inscripció del mosaic de l'entrada s'hi llegeix: ΗΔΥ ΚΟΙΤΟΣ 'que et sigui un plaer jeure'.