ELS AQÜEDUCTES
Les cases no tenien aigua corrent, excepte les domus, però cada illa de cases solia disposar d'una font pública. A més, en qualsevol ciutat s'havien construït diverses termes i s'havien de regar els jardins públics i privats. Per tant una ciutat romana necessitava un subministrament d'aigua molt abundant, regular i segur, que no garantien els sistemes tradicionals (pous, cisternes i fonts naturals).
L'aigua era desviada dels rius o de les fonts de les muntanyes a una canalització consistent en una galeria coberta amb el fons impermeabilitzat per un arrebossament de morter. L'aqüeducte baixava en pendent suau i progressiu, tot superant els obstacles naturals (muntanyes o valls) amb perforacions a la roca o amb grans construccions en fileres d'arcs sobreposades. Aquesta última és la imatge més difosa per l'espectacularitat de restes com l'aqüeducte de les Ferreres, a Tarragona, anomenat el Pont del Diable, el de Segovia o el Pont del Gard.
En arribar a la ciutat anava a parar a una torre d'aigua (castellum aquae), on l'aigua es filtrava d'impureses i des d'on es distribuïa en tres receptacles: un per a les fonts públiques, un altre per a les termes i un tercer per a les cases privades.

Aqüeducte de Segovia.

Specus de la part de l'aqüeducte de les Ferreres elevada per mitjà d'arcades, Tarragona (S.G.). |

Sector final d'aqüeducte arran de terra amb la torre d'aigua al fons, Conímbriga, Portugal (S.G.). |

Part d'un aqüeducte excavada a la roca, Nàpols (S.G.). |
Adreces d'interès:
- Col·lecció d'imatges sobre enginyeria antiga (SG): transports, navegació, mineria, arquitectura, enginyeria civil i militar, hidràulica, ponts, vies.
- Some Hydraulics of Roman Aqueducts. Myths, Fables, Realities. A Hydraulician's perspective (en anglès): web d' Hubert Chanson que s'aproxima als aqüeductes romans des de l'enginyeria hidràulica.
- Paris, ville antique (en francès) proporciona una reconstrucció infogràfica de l'aqüeducte de Lutècia (París).
- El acueducto romano de Segovia (en castellà i anglès) és un web d'Aurelio Ramírez Gallardo sobre l'aqüeducte de Segovia: les seves característiques tècniques, de la construcció i de la restauració.
- Construct an Aqueduct de Dennis Gaffney (en anglès): joc ofert per la sèrie televisiva Secrets of Lost Empires (Nova, 2000), en la qual seràs contractat com a enginyer per l'emperador romà amb l'encàrrec de construir un aqüeducte per subministrar aigua a la ciutat romana d'Aqueductis. Al mateix web es pot llegir una entrevista amb Peter Aicher sobre el proveïment d'aigua a l'antiga Roma (Watering Ancient Rome).
- Personal website of Wilke D. Schram (en anglès): pàgina personal d'un aficionat als aqüeductes romans amb abundant recull de fotografies, enllaços i bibiografia sobre el tema.
 |
|
|
|
|