teatre de TÀRRACO

La construcció del teatre va ser contemporània a la del fòrum de la ciutat, en temps d'August, i per al seu emplaçament es va triar un indret proper a aquest, tot i que foramuralla, i amb un fort pendent natural. Així es va poder aprofitar el desnivell perquè la cauea (graderia) recolzés en part a la roca, tot i que en part també se sostenia sobre criptopòrtics anulars d'argamassa. Actualment es conserva solament les cinc grades inferiors, amb dos breus trams d'escala, a més de l'orchestra i algunes restes de proscaenium (escenari) i del fonament del frons scaenae. Igualment és possible observar encara els forats per als pals que aguantaven el teló, que pujava per tapar l'escenari. També resten algunes estàtues i elements arquitectònics de la decoració del frons scaenae al Museu Nacional Arqueològic. Al costat del teatre s'alçava un nimfeu amb un gran estany que presidia un jardí annex a l'edifici.

Lamentable estat actual del teatre romà Tarragona (S.G.).
 
La trista història del teatre de Tàrraco

La història recent del el teatre romà de Tarragona és de les més lamentables que han tingut un monument antic a casa nostra, tant per la miopia dels interessos particulars com per la desídia de les autoritats. La graderia es conservava magníficament fa uns cent anys, però les obres fetes per dues empreses d'olis, primer el 1919 i després el 1951, en van destruir la major part. Encara sort que, en la primera ocasió, l'Institut d'Estudis Catalans va intervenir-hi per salvar almenys un gran nombre d'elements decoratius i arquitectònics, avui conservats al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona .

El 1977 una campanya ciutadana va aconseguir aturar el projecte per aixecar-hi un bloc d'habitatges. Però el litigi per la propietat dels terrenys ha durat fins fa ben poc i l'ha condemnat a ser un abocador d'escombraries i un cau de rates durant tot aquest temps.

Actualment existeix el compromís del Departament de Cultura per reformar i fer visitable aquest teatre romà.