2.8 Els estels. Altres cossos estelars : Forats negres (II)
 
negrevirgo
NGC 4438 és una galàxia peculiar situada en el cúmul de Verge, a 50 millons d' anys llum de la Terra. La regió brillant central correspon al disc d'acumulació al voltant del forat negre central. Perpendicularment al disc surgeixen en direccions oposades dos raigs de partícules, expulsades a alta velocitat. Al xocar amb el gas circundant, produeixen les bombolles que es veuenen a la imatge en fals color (el vermell correspon al gas més calent). La bombolla més brillant te 800 anys llum de diàmetre.

Amb el seu poderós mirall apuntant cap a la galàxia NGC 4438, el Telescopi Espacial Hubble va captar com el forat negre supermasiu que habita en el seu centre vomita globus de gas calent cap a fora, en direccions oposades. Les imatges mostren una bombolla vermellosa aixecant-se des d'una núvol de pols i una altra més ténue descendent. Aquest globus són provocats per l'atracció dels forats negres. 

Part d'aquesta matèria es expulsada en direccions oposades des del disc central que forma el remolí, i al seu pas escombra el material  com si fos una manguera al descarregar el seu xorro sobre terra flonja. Aquests xorros colpejen contra una barrera de núvols de gas  movent-se lelntament.  Aquests xorros colpejen de vegades contra la barrera de núvols de  gas movent-se lentament. Aquest impacte és el que produeix les bombolles que va capturar el Hubble en la seva fotografia. La bombolla superior, que medeix 800 anys llum de diàmetre, és més brillant perquè va nèixer del xoc d'aquells raigs de matèria amb un núvol de gas molt més dens que la que va formar la bombolla inferior. 

anterior seguent