2.9 Estels. Altres fenòmens estelars: Nebuloses planetàries

 

Nebuloses planetàries

Les nebuloses planetàries s'assemblen als planetes quan sóbserven a través del telescopi. En realitat són  capes de material desprès d'un estel evolucionat de massa mitjana, al passar de gegant vermell a nan blanc.

Més espectaculars, però menors en nombre, són els remanents de supernoves,  Les nebuloses d'aquest tipus són radiofonts intenses, degut a les  explosions que les varen formar i les restes de púlsars en que es van convirtir els estels.

cavallbernard
Nebulosa del Cavall de Barnard .Està situada a uns 1000 anys-llum de la Terra, al sur de l'extrem esquerre del Cinturó d' Orió.

La zona brillant en el seu  extrem superior esquerre és un estel jove envoltat encara en gas i pols.

etacarina La Nebulosa Eta Carina (o Gran Nebulosa Carina) és una enorme nebulosa difosa, molt més gran que la famosa Nebulosa d'Orió. En la foto, núvols freds i calents en la nebulosa Carina.

Quilla o Carina, es una constelació de l'hemisferi sud situada entre les de la Vela, la Popa, el Peix Volador i el Camaleó. Juntament amb les dues primeres formava l'antiga constel·lació d' Argos. La Vía Làctia atravessa aquesta constelació, l'estel principal de la qual, Alpha Carinae o Canopus, és la més brillant del cel després de Siri.

relojarena Nebulosa del rellotge de sorra. Es trobva a uns 8.000 anys llum de distància.
L'estel central d'aquesta nebulosa planetària s'está morint.  És un estel del tipus del nostre Sol.
esquimal La Nebulosa Esquimal NGC 2392, també anomenada"ou podrit", es troba a la constelació de Geminis, a unos 5000 anys llum de la Terra. La imatge es va obtenir el 10 de gener del 2000,  pel telescopi espacial Hubble. A la foto, el nitrogen es veu de color vermell, l'hidrogen verd, l'oxigen blau i l' heli violeta. 
stingray El Telescopi Espacial Hubble mostra la nebulosa planetaria mé jove que s'hagi imaginat . Fa sols 20 anys, el gas que rodeja lel motribund estel central
 encar no estava prou calent per a  brillar.  Coneguda com la Nebulosa Stingray (Henize 1357), l'esfera de gas incandescent troba a uns 18,000 anys llum en la constelació d' Ara en l' hemisferi sur celest. La nebulosa es unas 130 vegades més gran que el nostre Sistema Solar, pero es de només  una  dècima de la mida d'altres nebuloses planetàries conegudes.

 la imatge revela que l'estel central és binari. 
 

anterior
pos