Disseny: Joan Roig
Torna a l'índex
Cda's
Titol
Galeria d'imatges   Enllaços
Inscripcions   Localització

Quan es parla d’espais naturals, s’està fent referència a una part extensa del territori català. Malgrat l’amplitud del terme, s’acostuma a distingir entre els espais naturals que la normativa defineix específicament com a tals i la resta del territori natural, on es produeix una manca d’intervenció tant des del punt de vista legislatiu com des del de la protecció ambiental.

El primer grup inclou els territoris declarats espais naturals protegits pels diferents nivells administratius (europeu, estatal, autonòmic i local) i el segon integra la major part del territori, que, des del punt de vista del plantejament, es regeix per la Llei del sòl i es considera com a sòl rústic o sòl no urbanitzable.

El grup d’espais naturals protegits engloba gairebé el 21% del territori, i hi són representats els principals ecosistemes naturals com, per exemple, les àrees d’alta muntanya, les zones humides de les planes fluvials, els paisatges volcànics, determinats espais litorals, etc. Segons el Seminario Permanente de Educación Ambiental en Espacios Naturales Protegidos, del Ministeri de Medi Ambient de l’any 1996, i la VIII Conferència Nacional d’Educació Ambiental de Reus (1999), les activitats d’educació ambiental que es duen a terme varien segons la naturalesa de cada espai i, en general, tenen com a objectiu que els escolars coneguin un determinat espai i el valorin, sense treballar específicament, però, el respecte cap al medi ambient.
Com a conseqüència d’aquest plantejament, la metodologia emprada és, moltes vegades, de caràcter expositiu; són habituals els itineraris a peu, les visites guiades, la presentació d’audiovisuals, les conferències, les excursions d’uns quants dies, etc.; el material que es distribueix consisteix fonamentalment en tríptics d’informació general i de descripció de l’espai, en alguna edició de llibres especialitzats en temes concrets del medi natural i en dossiers de treball.
És important, també, assenyalar que en alguns espais s’ofereix un treball previ i posterior a l’activitat d’educació ambiental central

barra
PROJECTE EDUCATIU DE LES ACTIVITATS AL PARATGE NATURAL DE POBLET

INTRODUCCIÓ

OBJECTIUS I ACTIVITATS

METODOLOGIA

Índex Projecte educatiu

INTRODUCCIÓ

-Introducció a l'educació ambiental

-L'educació ambiental aplicada als espais naturals

-L'educació ambiental al Paratge Natural de Poblet

barra
     

Alberg Jaume I - Les Masies - L'Espluga de Francolí (43440)
Telèfon: 977 87 11 44 - Fax: 977 87 04 14
Correu: cda-monestirs@xtec.cat