logoteatre
RECURSOS PER TREBALLAR EL TEATRE
ÍNDEX RECURSOS AL CRP
  RECURSOS A INTERNET
  + Vídeos
  + Recursos interactius
  + Altres enllaços
  BIBLIOGRAFIES
  TEXTOS I ADAPTACIONS TEATRALS

  RECURSOS AL CRP
  boto Mediateca del CRP: documentació relacionada amb teatre
  boto

Presentació del Curs (Activitat anul·lada)
EL TEATRE EINA DE RELACIÓ I COMUNICACIÓ

Teatre Zorrilla - Dijous, 29 d'abril - De 17.30 a 19 30

  RECURSOS A INTERNET
  Vídeos
  boto
El misteri del teatre
En aquest vídeo seguirem les passes d'un curiós detectiu privat en les seves investigacions dins del Teatre Nacional de Catalunya. Amb ell descobrirem quin és el procés de creació d'una obra de teatre i totes les parts que hi intervenen.
Nivell educatiu / Àrea curricular: Batxillerat / Arts escèniques / Educació secundària obligatòria / Tutoria - Durada: 38 minuts
  boto Teatre a l'escola (CP L'Aulet de Celrà)
El CP L'Aulet de Celrà incorpora el teatre com a activitat de centre, de manera que cada trimestre l'alumnat fa una representació teatral.
Nivell educatiu / Àrea curricular: Educació primària / Llengua catalana i literatura -
Durada
: 5 minuts
  boto
Jugamón. En Pau i el joc dels famosos
A en Pau li agrada molt el teatre, així que proposa a la resta de la colla del programa "Jugamón" un joc d'improvisació teatral. En Pau rep els seus companys a casa, a Lleida, al Segrià. Entre les seves aficions hi ha dibuixar i fer animacions amb l'ordinador, però, sobretot, fer teatre. Per això fa cinc anys que estudia teatre en una escola. També li agrada molt el cinema. Una de les habilitats que cal tenir per fer teatre és saber improvisar, així que proposa als companys fer un joc d'improvisació en què cal endevinar el nom de personatges famosos amb el gest i la paraula. El joc té com a escenari la Seu Vella de Lledia. Durada: 21 minuts
  boto
Pràctica compartida. El treball de la llengua a través del teatre
El CEIP Sant Antoni de Sant Vicenç dels Horts va iniciar un projecte de teatre a Educació Infantil que posteriorment va ampliar a tota la primària com a projecte d'escola i projecte d'innovació. Les activitats principals es desenvolupen als tallers d'infantil i als de primària (tallers de llengua i activitats a l'aula de psicomotricitat) i el projecte es diversifica cap a totes les altres àrees amb un caràcter interdisciplinar. A tots els nivells es realitzen obres teatrals de diferents tipologies que conflueixen a unes jornades de final de curs on s'exposen els treballs preparats.
Nivell educatiu / Àrea curricular: Ed. primària / Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania - Ed. secundària obligatòria / Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania -
  boto
L'Escola a casa. Mira què fem!
Crèdit variable de damatització i teatre
(IES Doctor Puigvert de BCN)

Sovint, des de l'àrea de llengua es planteja la possibilitat de representar una obra de teatre. Aquesta pot ser una tasca engrescadora per a l'alumnat i per al professorat; però de vegades els aprenentatges que cal assolir queden emmascarats per la limitació d'una representació amb la pretensió que quedi més o menys bonica. Una possible alternativa a aquesta fórmula més tradicional és la que porta a terme l'alumnat de 2n d'ESO de l'IES Doctor Puigvert de Barcelona.
Nivell educatiu / Àrea curricular: Educació secundària obligatòria / Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania
Educació primària / Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania
Durada: 17 minuts
   
  Recursos interactius
  boto
¡Arriba el telón!
Miniunitat didàctica interactiva (MUD) adreçada al segon curs del cicle mitjà de primària. L'activitat inicial presenta el lèxic relacionat amb el teatre, i les activitats de pràctica (Practica) i d'avaluació (Avalua't) en reforcen els conceptes.
Nivell educatiu / Àrea curricular: Educació primària / Llengua castellana i literatura
  boto
Literatura. El teatre popular: passions i pastorets
Recurs interactiu que tracta el tema del teatre en llengua catalana. S'hi estudien els orígens del teatre popular, La Passió i Els pastorets. S'hi presenten textos de La Passió i d'Els pastorets de Folch i Torres. Activitats d'autoavaluació per a la pràctica dels continguts de la unitat.
Autor/a: Pere Puértolas, Marta Puig, Elisenda Puig, Anna Pujol, M. Josep Simó
Nivell educatiu / Àrea curricular: Educació secundària obligatòria / Llengua catalana i Literatura
  boto
Literatura. Les màscares
Recurs interactiu que tracta del teatre, els seus inicis, la seva evolució i els gèneres dramàtics principals. S'hi estudia el teatre a Grècia i Roma, el Renaixement -Commedia dell'Arte- i els gèneres més importants: tragèdia, drama i comèdia. Textos d'Aristòfanes -La pau- i de Racine -Fedra-. Activitats d'autoavaluació per a la pràctica dels continguts de la unitat.
Autor/a: Pere Puértolas, Marta Puig, Elisenda Puig, Anna Pujol, M. Josep Simó
Nivell educatiu / Àrea curricular:
Educació secundària obligatòria / Llengua catalana i Literatura
  boto
Literatura: I després de la foscor...
Recurs interactiu que tracta del teatre català des del final de la dictadura franquista fins als nostres dies. S'hi estudien les condicions polítiques i socials, els autors, les seves obres i els grups teatrals més destacats del teatre català modern. Inclou textos de: Josep Maria Benet i Jornet, Rodolf Sirera i Jordi Teixidor, i activitats d'autoavaluació per a la pràctica dels continguts de la unitat.
Autor/a: Pere Puértolas, Marta Puig, Elisenda Puig, Anna Pujol, M. Josep Simó.
Nivell educatiu / Àrea curricular:
Educació secundària obligatòria / Llengua catalana i Literatura
  boto
Literatura. Quin drama!
Recurs interactiu que tracta dels drames al segle XIX, en plena revolució industrial, on convivien romàntics, burgesos i revolucionaris. S'hi estudien les característiques dels drames, l'heroïcitat dels desarrelats, el teatre d'Ibsen i la obra de Puig i Ferreter. Textos de "Terra baixa" d'Àngel Guimerà i "Aigües encantades" de Puig i Ferreter. Activitats d'autoavaluació per a la pràctica dels continguts de la unitat.
Autor/a: Pere Puértolas, Marta Puig, Elisenda Puig, Anna Pujol, M. Josep Simó
Nivell educatiu / Àrea curricular: Batxillerat / Llengua catalana i literatura
Educació secundària obligatòria / Llengua catalana i Literatura
  boto
Literatura: amores y seductores
Recurs interactiu que tracta el teatre de tema amorós i grans personatges seductors, com Don Juan o Romeo, i també seductores, com la Celestina. Lectura de fragments de "La Celestina", "El perro del hortelano" y "Don Juan Tenorio". S'estudia el llenguatge teatral (acotacions, diàleg, etc.). Hi ha activitats d'autoavaluació per a la pràctica dels continguts de la unitat.
Autor/a: Equip edu365.cat i Pablo Moro
Nivell educatiu / Àrea curricular: Educació secundària obligatòria / Llengua castellana i Literatura // Batxillerat / Llengua castellana i literatura
  boto
L'avar
Guia de lectura interactiva que consta dels apartats següents: "Qui l'ha escrit?" (amb informació sobre l'autor i dos enllaços, l'un a Molière i l'altre a Literatura francesa), "Abans de llegir" (amb indicacions sobre la lectura teatral, el teatre a la França del segle XVII, un enllaç a Lluís XIV, un altre a la Comédie-Française i un tercer a Plaute; també s'hi pot escoltar un fragment de minuet),"Mentre llegeixes" (amb un test autoavaluatiu, dividit en cinc actes, de l'argument de l'obra) i "Després de llegir" (amb exercicis relacionats amb la comprensió lectora, el lèxic -camp semàntic sobre els diners-, característiques dels personatges i ordre cronològic de fragments de l'obra).
Nivell educatiu / Àrea curricular: Educació secundària obligatòria / Llengua catalana i Literatura
  Altres enllaços
  boto Magisteri teatre-Mag Poesia
Jocs dramàtics. Muntatges teatrals. Bibliografia
  boto Teatre musical: un projecte interdisciplinari i transversal a la secundària.
Llicència d'estudis de Josep Sala Colom. És un projecte que enllaça amb una trajectòria prèvia. Si bé aquesta tasca es va iniciar com a taller de teatre amb un grup d’alumnes amb ganes de cantar, ballar i explicar una història dalt d’un escenari, la total mancança d’aquest tipus de material fa necessari la creació d’un material didàctic amb pautes d’actuació i obres de teatre musical concretes, adaptades a la secundària obligatòria.
   
  BIBLIOGRAFIES
  boto Bibliografia sobre teatre (pdf)
  boto El teatre com a recurs. Bibliografia
Pàgina de l'activitat el "Teatre com a Recurs" del Centre de Recursos Pedagògics de l'Alt Camp
   
  TEXTOS I ADAPTACIONS TEATRALS
  boto Terra Baixa
Adaptació lliure per a cinc actors de Roger Llovet
  boto Don Quijote, el loco de la Mancha
Obra per a cinc personatges de Roger Llovet
  boto La vida de Lazarillo de Tormes y de sus fortunas y de sus adversidades.
Adaptació teatral de Roger Llovet per a vint personatges
  boto Tirant lo Blanc
Adaptació lliure de Roger Llovet per a 24 personatges