L'oxigen
a les aigües naturals
La
concentració d'oxigen és un dels paràmetres
més importants per la determinació de la qualitat
de l'aigua. En primer lloc depèn de la temperatura: de 14.5
ppm a 0º C a 7,7 ppm a 30º C, a concentracions màximes.
A un temperatura donada, la quantitat d'oxigen dissolt està
regulada pel balanç entre fotosíntesi (productors
primaris) i respiració (consumidors) dels organismes
aquàtics, i per la presència de matèria
orgànica.
Quan
la matèria orgànica, siguin excrements, cadàvers,
fruits, fulles seques, etc... és agregada a les aigües,
immediatament s'inicia un procés d'oxidació, efectuat
per agents químics i biològics (autodepuració).

Existeix,
tant al sòl com a les aigües naturals, una molt diversa
població de micro-organismes, fongs i bacteris principalment,
que creixen i es multipliquen gràcies a l'energia que els
proporciona l'oxidació d'aquesta matèria orgànica.
L'única condició perquè aquest procés
es desenvolupi és, com hem dit, una bona disponibilitat
d'oxigen.
A
les aigües naturals, sempre que hi hagi certa agitació
i que la temperatura no sigui molt alta, l'oxigen en dissolució
acostuma a ser suficient pels propòsits de la població
de descomponedors aerobis de matèria orgànica.
Quan,
com és el cas de la majoria dels nostres rius, embassaments
i llacs, es sobrepassa el llindar de matèria orgànica
oxidable amb oxigen, intervé una via alternativa: l'oxidació
anaeròbia, a càrrec d'oxidants diferents de l'oxigen:
els ions clorur, nitrat i sulfat són
alguns dels agents de l'oxidació anaeròbia (sense
aire en sentit etimològic).
Els
oxidants, quan accepten els electrons, experimenten una reducció,
o procés invers de l'oxidació. Per això, a
les aigües pobres en oxigen els nitrats es redueixen
a nitrits i aquests a amoni. Els sulfats es
redueixen a sofre, i el sofre, a àcid sulfhídric.
Al
final, en un compartiment aquàtic amb excés de matèria
orgànica (veure eutrofització)
trobarem un fons negre, color típic dels compostos reduïts,
i un olor desagradable, procedent de les fuites d'amoni i àcid
sulfhídric. La majoria dels organismes, sense oxigen, no
hi podran viure. Per això les reserves d'aigua on l'oxigen
s'ha esgotat i els oxidants alternatius s'han reduït són
autèntiques trampes de matèria orgànica no
consumida i nutrients escassos com el fòsfor.
|