Com
és la Comarca de la Garrotxa?
La
Garrotxa és una comarca
de transició entre la muntanya i la plana, que s'estén
entre el Pirineu i
la Serralada Transversal. Tot i la complexitat de la comarca
se'n distingeixen dos sectors ben diferenciats i delimitats: l'Alta
Garrotxa i la Baixa Garrotxa. La primera, feréstega
i de relleu difícil, amb poca vegetació, i plena de
congosts, avencs i coves, dóna nom a la comarca -Garrotxa
= terra aspra i trencada-, i és un paradís per als
excursionistes; la Baixa Garrotxa, de serres suaus i clotades
volcàniques, és més planera, amb prats abundants
i corrents d'aigua.
És
la comarca més humida de Catalunya
-es diu que quan no plou a Olot no plou enlloc- i té
una vegetació esponerosa i abundant amb arbres més
propis de l'Europa humida: faigs, bedolls, roures pènols.
D'entre els boscos de faigs sobresurt la Fageda
d'en Jordà, que es troba sobre un mar de lava solidificada.
El laberíntic bosc de faigs, tot un símbol de la Garrotxa,
la forma del terreny i els arbres inspiraren el poeta Joan
Maragall, i la gamma de colors de la vegetació, l'escola
paisatgística d'Olot.
La
Garrotxa conté la zona volcànica més important
de la Península Ibèrica; té més
de 40 cons volcànics que havien entrat en erupció
en èpoques prehistòriques, alguns de dimensions considerables,
com el de Santa Margarida i el Montsacopa. Les erupcions
han deixat una trentena de cràters i impressionants falles
tectòniques. El conjunt volcànic, que ocupa uns 120
Km2 forma el parc natural més extens i antic de Catalunya,
aprovat pel Parlament
el 1982.
L'aparició
d'una sèrie de fractures que han originat diverses foses
o cubetes, juntament amb els fenòmens de vulcanisme, proporcionen
a aquesta comarca una orografia força peculiar i un paisatge
molt atractiu.
És
una comarca tradicionalment rural, que viu de l'agricultura, el
bestiar i l'explotació forestal. L'activitat industrial es
localitza a la vall del Fluvià i, sobretot, a la ciutat
d'Olot.
Les
valls de la Garrotxa ofereixen un paisatge ple d'esglesioles
i monestirs romànics, sobretot a la vall de Bianya,
a la vall d'en Bas i a Beget, on l'església
romànica -declarada monument nacional- conserva la "Majestat
de Beget", una talla romànica de gran valor artístic.
Besalú,
l'antiga capital del comtat, conserva el nucli medieval, un conjunt
monumental que conté el monestir, el pont romànic,
el call i una casa de banys.
La
gastronomia de la Garrotxa té com a denominador comú
la carn a la brasa i els bolets.
Entre les especialitats de pastisseria cal destacar els típics
tortells adobats i les coques de llardons d'Olot, la pasta
de full de Castellfollit de la Roca, i els "modernistes"
de Besalú.
|