El motiu mínim o mòdul

El fet de que una imatge tingui algun gir més que el de 360º o que tingui alguna simetria ens fa pensar que hi ha una manera més ràpida i còmoda de dibuixar-la. Podem trobar quin és el tros més petit de la figura que la pot generar completa fent els girs o simetries que corresponguin. Això, si ho fem amb paper, ens permet aplicar la tècnica de calcar el dibuix i copiar-lo en comptes d'haver-lo de fer tot de no cada vegada.

Aquest tros més petit que pot generar la figura amb els girs o simetries corresponents es coneix com a motiu mínim o mòdul.

Observem alguns exemples. Començarem pels dissenys cíclics.

  • Motiu mínim i construcció d'una figura C3.

  • Construcció d'un C4.

  • Construcció d'un C6.

Les figures amb simetries es poden construir de dues maneres. La primera consisteix en anar aplicant les simetries a partir de cada eix. La segona consisteix en aplicar una primera simetria i després, amb el motiu mínim i el seu simètric junts aplicar girs.

  • Construcció d'un D3 exclusivament amb simetries.

  • Construcció del mateix D3 amb una primera simetria i dos girs.

  • Construcció d'un D4.

  • Construcció d'una figura D6.

 

Busquem el motiu mínim
Una cosa és construir una figura a partir del seu mòdul i la seva qualificació (C2, D3, etc.) i una altra és buscar el mòdul d'una figura donada.

Pots intentar buscar el motiu mínim de les figures proposades a sota indicant l'angle que han de fer les dues rectes. Després pots comprovar si ho has fet bé o no.

Escriu l'angle que hauran de formar els eixos del mòdul i comprova el resultat

Si observem els exemples cíclics veurem que el mòdul o motiu mínim queda tancat entre els dos costats de l'angle base de gir. És indiferent com col·loquem els costats, el tros que quedi dins serà un mòdul.

En les figures diedrals el motiu mínim queda tancat entre dos eixos de simetria consecutius.

Pots pensar una fórmula que ens doni l'angle del mòdul en una figura cíclica? I quina serà la fórmula si la figura és diedral, amb eixos de simetria?