Calidoscopis

A la primera part de l'activitat ja hem parlat dels calidoscopis. És una de les joguines infantils (o no tan infantils) més boniques que existeixen. De fet hi ha (com podreu observar a internet) grans col·leccionistes de calidoscopis.

El calidoscopi va ser inventat per l'escocès David Brewster al 1816. Bàsicament era com la majoria dels que coneixem ara amb un trossos de vidres de colors (ara són de plàstic) que es movien al fons d'un tub format per tres miralls.

No és especialment difícil fer-se un enganxant tres miralls amb cinta adhesiva. Però abans d'enganxar-los és mol interessant estudiar quantes reflexions s'obtenen variant els angles que formen. Fins i tot si només treballem amb dos miralls articulats (el que es coneix com un llibre de miralls)

 

Juguem amb el calidoscopi
El calidoscopi més clàssic col·loca els tres miralls formant un triangle equilàter, amb angles de 60º. Això provoca que a cada vèrtex hi hagi tres eixos de simetria, el que ens formarà una figura del tipus D3. Visualment es fan uns conjunts de reflexions en petits grups d'estructura hexagonal.

Observa com varia la figura si mous el cercle, el triangle, el quadrat.... En aquest exemple els podràs treure del triangle marc. Però a un calidoscopi real això no és possible.

Pots jugar amb aquest altre calidoscopi més senzill en el que només es veuen les imatges d'un dels hexàgons.

Posa les figures (l'estrella, el quadrat, el rombe...) dins del triangle i observa la imatge calidoscòpica. Per moure una de les peces del triangle base ho pots fer també des de qualsevol de les imatges del calidoscopi.

 

Altres calidoscopis a internet

Si t'agrada el món dels calidoscopis hi alguns d'interactius.

Online

Offline