• Fer grups
  • Cintes i anelles
  • La base
  • Bases auxiliars
  • Les reines
  • Un món ben divers
  • Les reines de les bases

    Al llarg de la història de les numeracions escrites només hem conegut tres bases principals. Són justament les tres que hem vist: 10, 20 i 60. Com a base auxiliar i nombre d’agrupament és molt freqüent també el 5. Una altra base força utilitzada, encara que no per fer numeracions escrites, és la 12.

    De les tres la que trobem a més llocs del món i que apareix més vegades és la 10. No és difícil imaginar per què.

    De la base 20, molt present a l'Amèrica Central i a l'Àfrica, tampoc és difícil imaginar-se l'origen.

    La base 12 no es fa servir en numeracions escrites però la fem servir sovint ja que  estem molt acostumats a trobar determinats productes empaquetats per dotzenes o mitges dotzenes (ous, tot el que es relaciona amb la taula com coberteries, vaixelles o tovallons...). També tenim múltiples i submúltiples com la grossa que està feta de 12 dotzenes o l’unça que és 1/12 de lliura. Moltes monedes, ja des de l’Edat Mitjana, es dividien en altres 12 de més petites. Per exemple al segle XII a Catalunya i Aragó un sou eren 12 diners.  Tornem a trobar el 12 a molts calendaris que tenen l’any solar  dividits en 12 mesos, com al cas dels signes del zodíac. El mateix horòscop xinès, compren cicles de 12 anys.

    Una de les raons per les que el 12 apareix tant en sistemes de mesura i monetaris és per que té certs avantatges sobre el 10 a l’hora de fer parts.

    Una altre de les possibles raons per comptar de 12 en 12 també la podem observar a les mans si, en comptes, de comptar amb els dits comptem amb les falanges (assenyalant-les amb el polze).

    La base 60 només s’ha trobat a les numeracions escrites de l’antiga Mesopotàmia. D’ells l’hem heretat en la forma de mesurar el temps (hores, minuts i segons) i els angles (cercle de 360º i minuts i segons de grau).

    Rellotge Mesurant angles

    Una de les possibles raons de triar el 60 és per ser un dels divisors importants de 360 que és, aproximadament, la durada d’un any. Una altra és que el 60 té 10 formes de dividir-se en parts exactes (a més de trossos de 1/60 i 1/1)

    Una altra possible raó és que amb les mans també es pot comptar fàcilment fins a 60. Amb una mà comptem de 12 en 12 i a l’altra comptem les dotzenes que portem.

    Amunt