Homer a la xarxa


 
   
Homer i la seva obra són abastament representats a la xarxa. A continuació s'ofereixen enllaços que poden ser d'interès:
Els frescos de la vil·la Valmarana a Vicenza.
L'Odissea en imatges
L'Eneida als manuscrits vaticans.
Troia i Kavafis
Troia i Juan de Arguijo.
Homer a la xarxa.
L'Eneida a la xarxa.
 
 
 
Versions electròniques dels textos grecs
 
Traduccions de la Ilíada i l'Odissea a la xarxa
 

Encara no disposem de traduccions d'Homer en català i castellà a la xarxa, per poder fer-ne una selecció. Per tant, el més recomanable és servir-se de les nombroses edicions que podem trobar a les llibreries. Tanmateix, per a una lectura d'urgència a la xarxa, disposem d'aquestes possibilitats:

  • Pedro Salinas, des de Mèxic, ens ofereix un espai sobre Homer i la seva obra, que inclou les traduccions al castellà de la Ilíada i l'Odissea, fetes per Lluís Segalà i Estalella (1873-1938). També podeu accedir a la mateixa traducció des de la pàgina de la professora Ana Pérez Vega.
  • La base documental Gutenberg proporciona l'accés a traduccions més modernes de l'obra d'Homer en anglès i en francès.
Jacques-Louis David, La còlera d'Aquil·les. Kimbell Art Museum. Fort Worth. Texas.
 

Espais homèrics

 

  • Homer's Home: Espai allotjat pel Randolph Macon College d'Ashland, a Virginia, que inclou una selecció d'enllaços classificats pels temes següents: Homer a internet; Homer a les arts; Homer al cinema; Homer a la literatura.
  • Monde Homérique una pàgina editada el 2001 per Noemi Loidodice, que vol explicar el context històric, social i econòmic de la Grècia homèrica. En francès.
  • L'Iliade et l'Odyssée: es tracta d'un espai interactiu sobre la Ilíada i l'Odissea, elaborat per Jean Philippe Marin a partir d'un llibre publicat el 1956. Aques llibre conté una adaptació dels poemes d'Homer fetes per Jane Werner Watson i du les il·lustracions d'Alice i Martin Provensen. Amb l'aplicació interactiva s'adjunten propostes pedagògiques i altres enllaços. En francès.
  • Philip Resheph presenta una pàgina sobre Homer que du per títol The Trojan war: an illustrated companion. Es tracta d'una selecció de relats sobre la guerra de Troia, acompanyats de reproduccions d'obres d'art inspirades en el relat. Inclou una secció amb els textos d'Higini relacionats amb el cicle troià.
  • El Centre d'Estudis Homèrics de la Universitat Stendahl de Grenoble ha elaborat el projecte Homerica, amb els textos d'Homer amb traduccions al francès, i espais dedicats a la guerra de Troia, els viatges d'Ulisses, la iconografia sobre el cicle èpic i la filmografia que s'hi ha inspirat. En francès.
J. WATERHOUSE, Ulisses i les sirenes. Detall de l'oli (1891). National Gallery of Victoria. Austràlia.
 
Geografia Homèrica
 
  • El projecte Palladium de recursos per a l'ensenyament dels estudis clàssics, acollit pel Ministerio de Educación y Ciencia, ofereix un joc sobre el viatge d'Ulisses per la mediterrània amb tres nivells de dificultat. El trobaràs a l'apartat Aplicaciones de la pàgina.
 
 
La Ilíada i l'Odissea a les arts plàstiques
 
  • La Ilíada i l'Odissea a l'arxiu Beazley: Sir John Beazley va ser un professor d'arqueologia clàssica que durant la primera meitat del segle XX es va dedicar a recollir en un arxiu personal de fotografies una de les més importants col·leccions de ceràmica grega antiga. Des del 1998 s'ha abocat a la xarxa tot aquest material. L'espai inclou una secció sobre ceràmica grega i la guerra de Troia i una altra sobre l'Odissea.
  • La Ilíada i l'Odissea a l'Artcyclopedia. Cercador d'obres d'art permet localitzar reproduccions de tota mena (llevat d'art grecormà) a partir de l'autor, una paraula clau del títol, el museu que l'allotja o bé el moviment pictòric al qual pertany. Només cal que penseu quines paraules clau podeu treballar. Per exemple: Ulysses, Odysseus, Troy, Helen, Achilles... (Nota: No inclou art grecoromà).
  • Ilíada i Odissea als museus del món: Hi ha museus que ofereixen en xarxa el seu patrimoni gràcies als seus cercadors. Es tracta de pensar en paraules clau que ens facilitaran l'accés a un interessant i ben documentat patrimoni. Us recomanem que us adreceu a les adreces de museus que difonen el seu patrimoni en xarxa.
  • La base d'imatges Joconda ofereix en xarxa el patrimoni públic que exhibeixen els museus de França. Espai allotjat pel Ministeri de Cultura francès.
Imatge d'una de les sales de l'arxiu Beazley. En blau, les carpetes amb l'arxiu fotogràfic; en marró, les caixes amb les notes.
 
Propostes de treball
 
 
 
Homer i la música
 
  • Homeric singing : Els professors de la Universitat de Viena Georg Danek i Stefan Hagel fan una proposta d'interpretació de la cançó de Demodoc, a partir de les seves investigacions.