Què és un catasterisme? L'Óssa Major

I. L'ÓSSA MAJOR
 

Hesíode explica que aquesta era la filla de Licàon. Vivia a l'Arcàdia i escollí dedicar-se a la cacera de feres, juntament amb Àrtemis, a les muntanyes. Fou seduïda per Zeus, però el fet passà desapercebut a la deessa. Més endavant fou descoberta, ja prenys, quan la deessa la veié que es banyava. Per això, Àrtemis, irritada, la transformà en animal, i així engendrà, convertida en óssa, l'anomenat Arcas.

Uns cabrers la van caçar a la muntanya i la van lliurar, amb el nadó, a Licàon. Però, al cap d'un quant temps, decidí entrar al temple inviolable de Zeus, ignorant-ne la llei. Perseguida pel seu propi fill, i quan estava a punt d'ésser sacrificada a causa de la llei que hem dit, Zeus la va arrabassar, per consideració al seu parentiu, i la posà entre les estrelles. I per aquest incident que patí, la va anomenar l'Óssa.

Dibuix sobre la constel·lació de l'Óssa Major realitzat pel grup de treball astronòmic Astronomie.
   
Té set estrelles al cap, esmorteïdes; dues a cada orella; una de brillant a l'omòplat; una al pit; dues <a les potes del davant>; una de brillant a l'espinada; <una de brillant al ventre;> dues a les potes del darrere; dues a la punta de la pota i tres a la cua. En total, vint-i-quatre.
 
  ERATÒSTENES DE CIRENE, Catasterismes, I.
Traducció de Jordi Pàmies i Massana.
Fundació Bernat Metge. Barcelona, 2004
 
Anomenem catasterisme (del grec kata, "damunt", aster, "astre"), la constel·lació celeste que pren el seu nom d'un personatge o bé d'un episodi mitològic. Per extensió, també reben aquest nom els relats que justifiquen la metamorfosi d'un ésser en una constel·lació, i els conjunt de relats amb el mateix tema. Aquest gènere literari es va desenvolupar especialment a l'època alexandrina, mentre vivia Eratòstenes de Cirene.
Si un contempla en el cel l'Óssa major, podrà comprovar que la forma d'aquesta constel·lació no evoca un ós, en un primer cop d'ull. De fet, els set estels bàsics que la conformen han donat lloc a denominacions molt diverses. A continuació n'oferim uns exemples:
  • els pobles del cercle polar àrtic l'anomenen "els set vigilants".
  • a la Sibèria dels Mongols se l'anomena "els set vells" o "els set lladres".
  • A França se la coneix popularment com la Grande Casserole.
  • Els romans la van anomenar els septem triones, "els set bous llauradors". Amb aquest terme es va acabar donant nom al punt cardinal "septentrional" (Ciceró, Aratea, 5). Aquesta darrera denominació va néixer de la imaginació popular, que identificava els set estels en el seu moviment de rotació al voltant del pol, com set bous que giren al voltant de l'era per batre el blat.
  • També és popularment coneguda com el "carro" a molts llocs de l'hemisferi nord.
Tanmateix, s'ha identificat la constel·lació amb una óssa des de temps remots. De fet, ja Homer així l'anomena a la Ilíada (XVIII, v. 489), i així ha estat representada en mapes celestes des de ben antic.
 
 
Activitat
  • L'Óssa Major i l'Óssa Menor poden ser vistes al cel de l'hemisferi nord durant tot l'any, i giren al voltant del pol nord celestial. De fet, els navegants se servien de les dues constel·lacions per identificar l'estel polar, que els permetia identificar el nord durant les nits. Visita les següents pàgines d'astronomia que et permetran trobar les dues constel·lacions i l'estel:
    • Pàgina de l'xtec .
    • Pàgina de la viquipèdia (en francès) .
    • Pàgina que ofereix uns senzills mapes celestes.
  • Descriu entre quines constel·lacions es troba l'Óssa Major i mira d'identificar els vint-i-quatre estels que el conformen, segons el relat d'Eratòstenes.
  • Si el tema et resulta interessant, et proposem que facis la recerca de tres constel·lacions de l'hemisferi nord, relacionades amb els amors de Zeus: Pots triar entre les constel·lacions dels Diòscurs (o Bessons), del cigne, de Perseu, d'Andròmeda, el drac...

 
El relat mític
El bany de Diana
Què és un catasterisme?
Prepara una exposició!