Disseny: Joan Roig
Torna a l'índex
Cda's
Titol
Galeria d'imatges   Enllaços
Inscripcions   Localització

L'empremta de gaia

Les pedres precioses del bosc de Poblet

La força de Chaac

barra
barra
ÍNDEX ACTIVITATS

Materials activitat

Recerca activitat

Programacions relacionades

barra
logofons

LES PEDRES PRECIOSES DEL BOSC DE POBLET

El nostre planeta ens ofereix tots els seus recursos, d'una forma que els humans aprofitem gratuïtament. Els recursos geològics són fonamentals pel nostre benestar, però la seva explotació produeix un impacte sobre el medi. La millor manera de comprovar-ho, és analitzar històricament, amb l'exemple del bosc de Poblet, dos dels tipus d'explotacions geològiques possibles. Una d'elles, les aigües medicinals, que en els seu temps, tenia un gran potencial turístic. L'altre, l'extracció de roques o minerals en pedreres, segueix vigent fora de l'espai protegit. Analitzant l'impacte social, econòmic i ambiental de l'explotació de determinats recursos geològics entrarem al món de la geologia i de les ciències de la Terra.

DADES GENERALS

Descripció: Aquesta activitat de recerca introdueix als alumnes en els aprofitaments geològics. Pensant en la majoria d'objectes que utilitzem, una gran part s'obtenen de les roques i minerals, mitjançant explotacions geològiques. També s'analitza l'impacte sobre el medi de moltes d'aquestes explotacions.

Destinataris: ESO, Batxillerat, Cicles formatius i Adults.

Temporització: 1 dia sencer (matí i tarda).

DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT

Punt de partida: Per poder estudiar la història dels aprofitaments geològics del bosc de Poblet, es parteix d'una troballa realitzada dins del nucli de Les Masies, un nucli poblat inclòs dins l'espai protegit. Aquests documents tracten sobre explotacions geològiques passades al PNIN de Poblet. L'objectiu d'aquesta activitat de recerca és realitzar un informe de viabilitat econòmica i ambiental sobre una possible explotació geològica, ja que els documents han estat trobats dins les propietats d'aquesta família que ens realitza l'encàrrec.

Treball d'aula: Una vegada conegut l'objectiu, a l'aula, es discuteix el treball de camp més adequat per assolir la solució del problema plantejat.

Dins l'espai natural tenim 3 geòtops, els quals hem d'anar a valorar si és viable invertir-hi.

Els alumnes necessiten saber quines roques hi ha, per a què s'utilitzen, la seva proximitat...

Per a poder interpretar correctament les seves observacions, els alumnes necessiten conèixer el cicle de les roques, els tipus de materials, com s'han format, la seva aplicació en la indústria...

Treball de camp: El treball de camp transcorre pels tres geòtops esmentats, on els alumnes omplen unes fitxes de camp que després els permetrà disposar de la informació necessària per a poder elaborar l'informe de viabilitat.

En aquestes fitxes analitzen els materials, la seva formació, les roques i minerals que hi podem trobar, les seves aplicacions...

Anàlisi de resultats i conclusions: A partir de la informació recollida en les fitxes de camp, els alumnes poden treure les conclusions pertinents i elaborar l'informe de viabilitat econòmica i ambiental. L'informe consta d'un mapa geològic i d'unes preguntes pensades per a que els alumnes redactin d'una forma raonada quines aplicacions industrials podem trobar a la zona d'estudi a partir de les roques i els minerals trobats, així com una valoració ambiental de la seva suposada explotació.

MATERIAL PEDAGÒGIC EMPRAT

Claus dicotòmiques, material de recollida de mostres, martell de geòleg, brúixoles, aparells GPS, cartografia de la zona, productes químics, presentacions audiovisuals, quadern de l'alumne.
     

Alberg Jaume I - Les Masies - L'Espluga de Francolí (43440)
Telèfon: 977 87 11 44 - Fax: 977 87 04 14
Correu: cda-monestirs@xtec.cat